Jak připravit zdravou snídaňovou kaši? Vyžeňte nudu a přidejte bílkoviny
17.05.21 1485x přečteno
Aby kaše byla nejen dobrá, ale i zdravá, vyplatí se dodržovat určitá pravidla. Přečtěte si, jak připravit výživnou snídaňovou kaši, která vám dodá potřebné živiny a zároveň vás jen tak neomrzí.
Ovesná královna všech kaší
Ovesná kaše je osvědčenou klasikou, která je oblíbená mezi dětmi, sportovci i obyčejnými živáčky. Chutná příjemně ořechově a její příprava je velmi snadná. V rámci úspory času navíc můžete použít jemné vločky, které jsou mírně podrcené, a změknou tak mnohem rychleji. Dokonce je stačí jen zalít horkou vodou.
- TIP: Přečtěte si, proč ovesné vločky jíst, jak si na nich pochutnat a jestli obsahují lepek.
Proti stereotypu pak můžete bojovat různými způsoby dochucení a zdobení. Střídejte semínka, oříšky i ořechová másla a zapojte do hry koření. Skořice, vanilka či špetka citronové kůry dokáže snídani pozvednout na úplně jinou úroveň. O barvičky a přirozeně sladkou chuť se přitom postará čerstvé či sušené ovoce.
Chce to změnu? Zkuste quinou, pohanku nebo jáhly
Pokud vás už oves nudí, jednoduše sáhněte po jiném typu vloček. Vyzkoušejte třeba jáhlové, rýžové, quinoové či pohankové nebo vločky libovolně zkombinujte. Kromě nových chutí si tak obohatíte jídelníček o další prospěšné živiny.
Příjemnou změnou může být i použití obilovin v podobě celých zrn. To vám však zabere o něco více času – uvařit quinou, pohanku nebo jáhly trvá asi 15–20 minut. Pro dosažení kašovité konzistence pak k doporučené době přípravy přičtěte ještě pár minut navíc.
- TIP: K pohance se skvěle hodí jablka a mák, quinoa zase perfektně ladí s banánem, datlemi a vlašskými ořechy.
Kaši ze všech druhů vloček ale můžete připravit i naslano – třeba s cibulkou, žampiony a vejcem.
Popřejte kaši dobrou noc
Během rán, kdy s časem závodíte, se raději spolehněte na kvalitní instantní kaši nebo vyzkoušejte tzv. overnight oats (vločky namočené přes noc).
Jak na to? Vločky smíchejte s chia semínky a sušeným ovocem, vsypte do uzavíratelné sklenice, doplňte vodou či rostlinným mlékem a doslaďte podle chuti. Promíchejte a uložte přes noc do lednice. Vločky nasáknou tekutinu a chutě se dokonale propojí. Ráno už skleničku jen otevřete a pustíte se do jejího obsahu nebo si ji sbalíte do práce či školy.
Kaše zdRAWě
Kaši bez vaření ocení i milovníci syrové stravy. RAW kaši lze připravit také z namočených kešu oříšků a datlí, které ve výkonném mixéru rozmixujete s vodou. Jako základ ale poslouží i přes noc namočená pohanka nebo třeba avokádo s banánem či jiné ovoce.
Energie na celé dopoledne?
Obilné kaše do zdravého jídelníčku bezesporu patří. Aby nám však posloužily co nejlépe, neměli bychom se spokojit jen s vločkami a ovocem. Taková snídaně má totiž poměrně vysoký glykemický index, a tak nás zasytí jen na chvíli. Zároveň nám rozhoupe hladinu krevního cukru, což vede k nechtěnému bažení po sladkém.
Jak tedy z kaše udělat vyvážený pokrm?
- Přidejte bílkoviny – například bílý jogurt nebo rostlinný protein.
- Nešetřete na zdravých tucích – ozdobte kaši semínky (favoritem jsou lněná a chia semínka), oříšky či ořechovým máslem.
- Dodejte extra vlákninu – pomohou vám otruby nebo psyllium.
- Nepřehánějte to se sladidly – o příjemně sladkou chuť se postará i rozmačkaný banán nebo nakrájené datle.
- Zapojte osvědčené superpotraviny – zkuste goji, kakaové boby, maca prášek nebo ashwaghandu.
- TIP: Kaši si hezky nazdobte a snězte si ji v klidu. Stresový pohotovostní režim totiž negativně ovlivňuje trávení a vstřebávání živin.