Milovníci čokolády, spojme se! A společně pomáhejme těm, kteří nám tento kakaový skvost dopřávají. Je to jednoduché – na obalu čokolády hledejte označení FAIRTRADE a/nebo BIO. Tímto malým krůčkem podpoříte spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv i šetrnější přístup k životnímu prostředí. Navíc se můžete spolehnout na špičkovou kvalitu, která se zákonitě odrazí na výsledném chuťovém zážitku.
Proč kupovat fairtradovou čokoládu?
- Díky principům FAIRTRADE mohou pěstitelé dosáhnout důstojného příjmu.
- FAIRTRADE pěstitelům zaručuje finanční bezpečnost i v případě poklesu globálních cen kakaa.
- Fairtradová družstva dostávají fairtradový příplatek a sama rozhodují o tom, jak s ním naložit – mohou například vybudovat nové školní třídy ve své obci.
- Fairtradoví pěstitelé se spojují, vytvářejí demokratické organizace, a tím získávají silnější pozici na trhu.
- Fairtradové standardy vyžadují rovné zacházení s muži i ženami. Ženy mohou studovat například Fairtradovou ženskou školu manažerských dovedností na Pobřeží slonoviny. Počet žen-pěstitelek na pozici majitelek a vedoucích pracovnic tak roste.
Pěstitelé čokolády s certifikací FAIRTRADE se nacházejí ve více než 20 zemích světa – především v západní Africe, ale také v Dominikánské republice, Peru, Ekvádoru a dalších. Asi 80 procent pěstitelů fairtradového kakaa pochází z Pobřeží slonoviny, většina pěstitelů BIO fairtradového kakaa pak z Latinské Ameriky.
Poměrně snadno tak můžete zlepšit život lidem na druhém konci světa. S tímhle vědomím bude každá čokoláda ještě sladší… 🙂
TIP: V naší nabídce najdete například fairtradové čokolády značky GEPA.
Ten umí to a ten zas tohle
Kromě certifikace FAIRTRADE se můžete zaměřit také na biokvalitu. Suroviny s BIO certifikací se pěstují bez škodlivých chemicko-syntetických hnojiv a pesticidů, a navíc nejsou geneticky modifikovány. BIO plodiny tak bývají nutričně i chuťově hodnotnější.
Kakaové boby je však potřeba také šetrně zpracovat. Spolehnout se můžete na menší a lokální čokoládovny, které si na kvalitních surovinách i správných postupech výroby zakládají. Nejen, že tím podpoříte místní podnikatele, zároveň si dopřejete „vymazlenou“ a poctivou čokoládu vyrobenou s láskou.
TIP: Na BIO kvalitu a plnou chuť si potrpí například značky Ajala nebo Chocolate Hill. Tyto brněnské manufaktury navíc vyrábí čokoládu metodou bean-to-bar, tedy přímo z kakaových bobů. Obě značky najdete v naší prodejně.
Nejen čokoládou živ je člověk
Ale bylo by to boží, co? 🙂 Preferenci fairtradového zboží každopádně můžete uplatnit i při nákupu dalších potravin a zdrojů potěšení. V hledáčku iniciativy FAIRTRADE je zejména káva, čaj, banány, koření, cukr nebo ořechy. Toto označení ale postupně proniká také do trhu s řezanými květinami, textilem a dalšími komoditami.
Jako spotřebitelé máme možnost tyto trhy formovat a s nimi i svět, ve kterém chceme žít. Je tedy jen na vás, jak této moci využijete.