Při objednávce nad 1999 Kč je doprava zdarma!

Zdravé velikonoční pečení: Bezlepkový beránek a celozrnný mazanec

08.04.22 213x přečteno

Sdílet



Zdravé velikonoční pečení: Bezlepkový beránek a celozrnný mazanec

Máte celiakii, nebo prostě jen nefandíte klasické bílé mouce? Nezoufejte – ani vám není velikonoční pečení zapovězeno. Upečte si s námi bezlepkového beránka a celozrnný mazanec.

S pečením bez lepku vám pomůže škrob

„Alternativní“ či zdravější pečení nemívá zrovna nejlepší pověst. K obavám ale není žádný důvod. Chce to jen trochu cviku a správný poměr kvalitních surovin.

U bezlepkového pečení je základem úspěchu správná kombinace bezlepkových mouk. Optimálně namíchanou směs si můžete rovnou koupit, nebo si doma připravit vlastní. Mezi nejoblíbenější bezlepkové mouky na pečení přitom patří rýžová a pohanková mouka, které se dohromady skvěle doplňují. A aby vás v těstě nezklamaly, přidejte k nim trochu tapiokového či jiného škrobu (kupované směsi už ho většinou obsahují), který zajistí vláčnost a vyváží absenci lepku.

Velikonoční bezlepkový beránek

Při pečení velikonočního beránka můžete vycházet z vašeho oblíbeného receptu na bábovku. Stačí jen vyměnit formu za tu beránkovou. 

My jsme se však letos inspirovali receptem na bezlepkového beránka z webu culinabitanica.cz:

Suroviny:

  • 220 g směsi bezlepkových mouk
  • 4 vejce z volného chovu
  • 90 g třtinového cukru
  • 110 ml rostlinného oleje
  • špetka mleté vanilky
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Postup:

1. V míse utřete žloutky s cukrem, přidejte sůl a vanilku.
2. Za stálého míchání přidávejte olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. 
3. Z bílků vyšlehejte sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujte do těsta.
4. Těsto vložte do vymazané a vysypané formy na beránka a pečte v předehřáté troubě asi 40–50 min na 175 °C.

Kromě beránka se však Velikonoce neobejdou ani bez mazance. Tak pojďme na něj!

Celozrnný mazanec
Místo dvou mazanců můžete udělat několik mini bochánků. Foto: Unsplash

Celozrnný mazanec

Pokud s lepkem nemáte sebemenší problém, ale chtěli byste si velikonoční hodování trochu ozdravit, vsaďte při přípravě mazance na celozrnnou mouku a uberte trochu cukru. Vyzkoušet můžete třeba recept od výživové poradkyně Andrey Mokrejšové.

Suroviny na 2 menší mazance:

  • 400 g celozrnné ječné mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g čekankového sirupu
  • 200–220 ml vlažného mléka (může být i rostlinné)
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 80 g másla, ghí nebo řepkového oleje
  • 1 vejce

+ 1 vejce na potření, plátky mandlí na posypání

Postup:

1. Do mističky nalijte část vlažného mléka, rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Nechejte na teplém místě vzejít (trvá to asi 10 minut).
2. Do mísy přesypte zbylé množství mouky a cukru, přidejte sůl i citronovou kůru a promíchejte.
3. K suché směsi přidejte všechny ostatní ingredience – máslo, zbytek mléka, vejce, čekankový sirup a vzešlý kvásek. Těsto důkladně prohněťte ručně nebo ho svěřte kuchyňskému robotu.
4. Uhnětené těsto přemístěte na lehce pomoučený vál a opatrně ho propracujte rukama tak, aby vznikl velký bochánek. Ten přemístěte do moukou vysypané mísy, těsto moukou poprašte i shora a překryjte mísu utěrkou. Odložte ji do teplého místa, aby těsto vykynulo (trvá to zhruba 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem).
5. Po vykynutí těsto rozdělte na 2 části a vytvarujte mazance. Přemístěte je na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 minut kynout.
6. V misce si rozšlehejte vejce, mazance důkladně potřete, posypejte mandlemi a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C zhruba 30–35 minut nebo dokud nezezlátnou.
 
Dobrou chuť!



Kam dále?

Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.