Jednu zdravou limonádu, prosím! Připravte si letní osvěžení, které chutná i prospívá
15.07.24 663x přečteno
V létě se pitný režim dodržuje jedna báseň. Některé oblíbené drinky jsou ale kalorickou bombou, která dokáže zhatit celodenní snahu o vyvážený jídelníček. Naučíme vás, jak si vybrat jejich zdravější varianty, nebo si je rovnou připravit v pohodlí domova.
Čtěte složení a dejte přednost (bio)kvalitě
Kupované limonády jsou často plné cukru, glukózo-fruktózového sirupu, umělých sladidel, barviv a aromat. Přesto mezi nimi najdete výjimky.
- TIP: Doporučujeme například značku Isis, která se místo bílého cukru, syntetických barviv a umělých dochucovadel spoléhá na hnědý třtinový cukr a přírodní ovocné šťávy. To vše navíc v BIO kvalitě.
Pozor si však dejte na limonády bez cukru, pokud to znamená použití umělých sladidel, jako je aspartam nebo acesulfam K. Jsou sice nízkokalorické, ale o dobré službě pro naše zdraví nemůže být řeč. Lepší volbou jsou limonády slazené stévií, která je zcela přírodní.
Mít dokonalou kontrolu nad složením vám ale umožní jen domácí výroba. Základem domácí limonády je čerstvě vymačkaná šťáva z ovoce (ideálně i s jeho nadrcenými kousky) nebo kvalitní sirup, který stačí naředit perlivou či neperlivou vodou a dle libosti doplnit ledem, bylinkami nebo čerstvým či lyofilizovaným ovocem.
Od sirupů chtějte něco navíc
Sirupy se už ze své podstaty i legislativní vyhlášky bez většího množství cukru neobejdou. Není ale sirup jako sirup. Kvalita v tomto případě znamená i intenzivnější chuť. Při přípravě výsledného nápoje tak spotřebujete menší množství sirupu (a tedy i méně cukru), a přesto si pochutnáte.
- TIP: Příjemné spojení skvělé chuti a blahodárných účinků bylinek nabízí třeba Báťkovy sirupy. Ve své olomoucké výrobně používají jen kvalitní – často lokální – BIO suroviny, které šetrně zpracovávají.
Jak tedy kvalitní sirup vybrat? Opět se vyhněte umělým sladidlům a dalším chemickým „šmakuládám“ včetně glukózo-fruktózového sirupu. Mnohé napoví i podíl ovocné složky – ten by měl být minimálně 30%. Příjemným bonusem pak bývá transparentnost ohledně původu surovin nebo poctivý přístup výrobce, který vás zaujme natolik, že ho koupí jeho produktů rádi podpoříte.
Pokud se ale raději spoléháte sami na sebe, nebo máte přebytky ovoce ze zahrádky, vrhněte se místo zdlouhavého pročítání složení na výrobu vlastního sirupu.
Základní recept na domácí sirup
Suroviny:
- 2 kg očištěných jahod (nebo jiného ovoce)
- 1,5 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové (slouží jako konzervant)
Postup:
- Ovoce rozmačkejte, zalijte 2 litry převařené vody a nechejte 1 den odstát.
- Následně vše propasírujte a smíchejte s cukrem i kyselinou citronovou. Případně dochuťte trochou šťávy z citronu či limetky.
- Směs krátce povařte a nalejte do čistých lahví. Uchovávejte v chladu.
- TIP: Sirup lze připravit i zcela za studena, aby si zachoval více vitamínů z ovoce. V takovém případě stačí vylisovat ovocnou šťávu, smíchat ji s cukrem (na 1 litr šťávy 1 až 1,5 kg cukru) a přidat 1 až 2 lžičky kyseliny citronové. Hotový sirup skladujte v lednici a spotřebujte nejpozději do měsíce.
Další tipy na zdravé letní osvěžení:
• Čerstvé šťávy a kvalitní džusy (pro pravidelné pití doporučujeme ředit vodou)
• Voda s bylinkami a/nebo ovocem – vyzkoušejte čerstvé i lyofilizované
• Domácí ledový čaj nebo matcha tea
• Ledová káva bez kofeinu
- TIP: Vyzkoušejte pampeliškovo-čekankovou kávovinu Coffree značky Goodie, kterou můžete rozshakovat s mlékem (nebo jeho rostlinnou alternativou) a ledem. Doslaďte podle chuti.
Připijte si na zdraví s kombuchou
Pokud si potrpíte na bublinky, dejte šanci kombuše, což je kvašený nápoj na bázi čaje. Skvěle chutná a díky tomu, že je fermentovaná, ji uvítá i váš střevní mikrobiom. Více o tom, proč kombuchu pravidelně pít, se dočtete v našem Slovníčku zdravé výživy.
- TIP: To nejlepší z limonád i kombuchy kombinují fermentované limonády. Doporučujeme třeba Bacilli od značky Optimistic food (dříve Nemléko).
Vyznavače DIY (Do It Yourself) strategie potěšíme i tentokrát. Stejně jako limonádu a sirup si i kvašený nápoj můžete vyrobit doma. A zdaleka v tom nebudete sami. Domácí kombucha je totiž podobným fenoménem jako kváskový chléb. Dost možná tak narazíte na známé, kteří se s vámi o násadu na kombuchu rádi podělí. K dostání je také v naší prodejně.
- TIP: Pokud sháníte dárce kombuchy, mrkněte na probiotickou mapu.