Imunita začíná ve střevech. Víte, jak o střevní mikrobiom správně pečovat?
26.10.22 1108x přečteno
Poctivě zobete multivitamín, a přesto vás každou chvíli skolí nějaká ta viróza? Možná na to jdete ze špatného konce. Centrum obranyschopnosti se totiž skrývá v našich střevech. Přečtěte si, jak se o ně starat, abyste byli zdraví a fit.
Zdravá střeva jsou k imunitě třeba
Že jsou střeva hlavním rajónem našeho imunitního systému, už není žádným tajemstvím. Armáda čítající biliony mikroorganismů v nich svádí každodenní boje s nezvanými hosty v podobě všemožných patogenů. O blaho našich střevních bakterií se tak vyplatí dlouhodobě pečovat.
Roli však nehraje jen jejich množství, ale i složení. Obecně totiž platí, že čím je mikrobiom pestřejší, tím širší škálu potenciálních nepřátel dokáže zpacifikovat. Ochočit si jen „hodné“ bakterie však není úplně reálné. Naše mise tak spočívá spíše ve snaze udržet přirozenou rovnováhu.
Jak o střevní mikrobiom pečovat?
Protože jsou střeva důležitou součástí trávicího systému, výrazně je ovlivňuje náš jídelníček. Vsaďte proto na pestrou a nutričně vyváženou stravu s obsahem probiotik a prebiotik. Nebojte se, hned vám vysvětlíme, o čem je řeč.
Probiotika jsou prospěšné bakterie, které v našich střevech odvádějí skvělou práci – usnadňují trávení, přispívají k mikrobiální rovnováze a podílí se na naší obranyschopnosti. Patří k nim především mléčné bakterie rodu Lactobacillus či Bifidobacterium, které se nacházejí v kysaných mléčných výrobcích. To ale zdaleka není všechno. Probiotickými bakteriemi překypují i další fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kimchi, kváskové pečivo nebo třeba kombucha. Ze sójových produktů to bývá hlavně tempeh a miso.
- TIP: Probiotika najdete i v některých rostlinných alternativách mléčných výrobků. Doporučujeme živé cocofiry od české značky Wild&Coco.
Prebiotika pak probiotickým bakteriím slouží jako potrava. Jde o pro nás nestravitelné oligosacharidy, na kterých si ale tyhle breberky náramně pošmáknou. Patří k nim například inulin, který je základem oblíbeného čekankového sirupu. Mezi další zdroje prebiotik se ale řadí i kořenová zelenina, topinambury, česnek či cibule.
- TIP: Cesta ke zdravým střevům vede také přes dostatečný příjem vlákniny. Přečtěte si o ní víc!
Co naopak střevní mikrobiom oslabuje?
Kromě výživově chudých a ultrazpracovaných potravin, dělá ve střevech paseku i nadměrná konzumace alkoholu či kouření. Samostatnou kapitolou jsou antibiotika, které mají vyhubení bakterií (bohužel nejen těch „zlých“) v popisu práce. Po jejich dobrání se tak vyplatí zvýšit příjem fermentovaných potravin, případně sáhnout po kvalitních probiotických kapslích.
Kondici našeho mikrobiomu ale dokážou ovlivnit také pesticidy a další chemické látky z konvenčně produkovaných plodin. Při výběru potravin, kosmetiky a drogerie proto preferujte biokvalitu.
Čím ještě podpořit zdraví střev a komfort v břiše?
- Pravidelný pohyb a dostatečný pitný režim je univerzální radou pro zdraví a pohodu.
- Respektování cirkadiálních rytmů a kvalitní spánek pomůže k dosažení celkové tělesné harmonie.
- Duševní pohoda a práce se stresem je pro zdraví neméně důležitá. Chronický stres totiž střevní mikrobiom poškozuje. Propojení s psychikou však funguje i opačně – ve (zdravých) střevech se totiž produkuje serotonin, jeden z hormonů štěstí.
Přidat si k večeři kopičku kysaného zelí, vyměnit cukr za čekankový sirup a najít si čas na pravidelný odpočinek – to vše jsou malé krůčky, které ale mohou mít velký dopad. Tak co dnes pro svůj mikrobiom uděláte vy?