
Je kombinace kávy a kravského mléka opravdu nezdravá? Názory odborníků na toto téma se poněkud liší. Volbě rostlinných alternativ ale kromě zdravotních důvodů, alergií či intolerancí nahrává i fakt, že se jejich produkce považuje za ekologičtější a udržitelnější – zejména pokud jsou vyrobeny z lokálních surovin. S bobtnající nabídkou rostlinných mlék však přichází i dilema, po kterém výrobku v obchodě sáhnout.
Jak vybrat rostlinné mléko do kávy?
Z hlediska zdraví se obecně vyplatí preferovat nápoje s co nejmenším množstvím obsažených surovin, které by navíc měly být v biokvalitě. Důležité je také zohlednit případné alergie. Důkladně proto prostudujte složení a hledejte zmínky o lepku, ořeších, sóji či jiné potravině, která vám působí obtíže.
Příjemným bonusem pak může být fortifikace. To znamená, že jsou některé nápoje obohacené o vitamíny a minerály, které se běžně nacházejí v kravském mléce, ale v těch rostlinných přirozeně chybí (například vápník, vitamín D a B12). Na druhou stranu je množství mléka, které používáme do kávy, nutričně poměrně zanedbatelné. Nemluvě o tom, že káva vstřebatelnost některých živin naopak snižuje.
- TIP: Pokud se chcete vyhnout kofeinu či podráždění citlivého žaludku, vyzkoušejte náhražky kávy.
Ve finálním kole tohoto výběrového řízení se ke slovu konečně dostává i chuť. Máte raději kokosovou exotiku, nebo neutrální krémovost ovsa? Hledáte mléko bez cukru, nebo doslazované? Po zodpovězení těchto otázek nejspíš budete mít jasno.
Vybrané mléko pak nechejte před použitím trochu zteplat, nebo ho rovnou zahřejte a našlehejte parní tryskou. Třeba vychlazené mandlové mléko se totiž v horké kávě rádo sráží. Nejde o nic závadného, ale trochu to kazí celkový dojem.
- TIP: Na cestách vás zachrání praktické kokosové mléko v prášku.

Je libo mléčnou pěnu?
Pokud patříte k milovníkům cappuccina, sáhněte po rostlinných nápojích s označením „barista“. Většinou mají vyšší podíl základní složky, nebo jsou obohaceny o přírodní stabilizátory, které pěnu po našlehání zpevní.
Z našich zkušeností je na šlehání nejvhodnější ovesné mléko. Na paty mu šlape kokosové a většina sójových nápojů. Naopak nedoporučujeme rýžové mléko – je velmi vodové a neobsahuje téměř žádný tuk. Kávu proto skoro nezjemní a vytoužená pěna se nekoná.
- TIP: Se „šlehatelnými“ rostlinnými mléky snadno připravíte také chai latte, matcha latte nebo horkou čokoládu.
Jak našlehat rostlinné mléko?
Postup při šlehání rostlinného mléka se od toho standardního liší jen maličkostmi:
- Začínejte s dobře vychlazeným mlékem i džbánkem.
- Parní trysku vložte zhruba pod úhlem 45 stupňů.
- Při šlehání přidejte do rostlinného mléka o něco více vzduchu, než jste zvyklí. Pěna tak bude stabilnější a hladší.
- Mléko by nemělo přesáhnout teplotu 65 °C. Poznáte to tak, že džbánek pořád zvládnete udržet v ruce, aniž by vás nesnesitelně pálil. Ale pozor, rostlinné mléko se většinou zahřeje rychleji než kravské.
A pokud nemáte kávovar s parní tryskou, zapřáhněte automatický napěňovač mléka.

Recept na domácí mandlové mléko
Na 1 litr mandlového mléka budete potřebovat:
- 1 hrnek mandlí natural
- 2+4 hrnky vody (ideálně filtrované)
- malou špetku soli
- (plátýnko, jemnou gázu)
Postup:
- Mandle zalijte 2 hrnky vody a nechejte je máčet – nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
- Následně vodu sceďte, ořechy propláchněte a vložte je do výkonného mixéru typu blender.
- Přidejte 4 hrnky vody a špetku soli a vše spolu rozmixujte do jemného „smoothie“.
- Výslednou tekutinu přelejte přes plátýnko nebo gázu do připravené nádoby a následně ještě dužinu v plátnu či gáze vyždímejte.
- Hotové mléko uložte v uzavřené nádobě do lednice, kde vám vydrží několik dní.
- TIP: Vyzkoušejte také mléko z kešu ořechů. Je dokonale jemné a krémové.
Kam dále?


Kam nemůže sluníčko, musí pilulky. Proč a jak doplňovat vitamín D?
