
Chtěli byste jíst zdravěji a přitom neutratit majlant? Nemusíte se živit jen kořínky a ranní rosou. Ušetřit na zdravém jídle vám pomohou překvapivě jednoduchá pravidla.
Plánujte
Přibližný plán jídel, které budete v následujících dnech vařit a jíst, výrazně zvýší pravděpodobnost, že si z obchodu opravdu odnesete jen to, co (s)potřebujete. Nesnažte se však přehnaně šetřit na množství. Když totiž tělu nezajistíte dostatečný příjem energie, riskujete večerní nájezdy na ledničku a vyjídání zásob na další dny. Ve výsledku tak ani neušetříte, ani se nebudete cítit lépe. Raději proto vždy nakupujte a vařte přiměřené množství jídla a případné přebytky uložte do mrazáku.
Svědomitá příprava se pak vyplácí i před odchodem do práce, školy nebo na vycházku s dětmi. V praxi to znamená, že se nebudete spoléhat na drahé a nezdravé pochutiny z bufetu či automatu a raději si do batohu nebo kabelky přibalíte domácí svačinu. Zároveň myslete i na pitný režim – zásobte se dostatkem vody a místo drahého cappuccina ze stánku si doma uvařte kávu do termohrnku. Za nižší spotřebu jednorázových kelímků vám poděkuje i naše planeta.
Vsaďte na jednoduchost
U potravin většinou platí jednoduchá rovnice: Čím víc složek obsahují, tím vyšší je riziko, že je některá z nich nežádoucí a/nebo nekvalitní. Soustřeďte se proto na základní suroviny a neochucené výrobky, které si sami doladíte tak, abyste měli výsledné složení pod kontrolou. Místo přeslazeného müsli proto nakupte obyčejné vločky a oblíbené oříšky či sušené ovoce. Ochucený mléčný dezert pak nahraďte kvalitním bílým jogurtem s nešizenou marmeládou a před slazenými limonádami dejte přednost vodě s citronem nebo čaji se lžičkou domácího medu.
- TIP: Přečtěte si, jak na zdravý pitný režim.
I přes snahu ušetřit ale dbejte na pestrý jídelníček. Zdrojem bílkovin například nemusí být vždy jen maso, u kterého raději preferujte kvalitu před kvantitou, ale i vejce, cottage, farmářské sýry, tofu, tempeh nebo luštěniny.

Nepodléhejte trendům a marketingovým trikům
Vykašlete se na drahé proteinové pudinky a cereálie s nápisem „fitness“. Výrobci těchto křiklavě barevných produktů často investují více energie do marketingu než do zamyšlení nad opravdovým přínosem pro naše zdraví. Nastudujte si proto alespoň základní výživové poučky a důkladně čtěte složení – odradit by vás měl například dlouhý seznam ingrediencí s krkolomnými názvy stejně jako přemíra cukru (včetně glukózového sirupu), nekvalitních tuků nebo umělých konzervantů a barviv.
Ušetřit a potěšit tělo můžete i výměnou polotovarů za jejich domácí varianty – příprava nebývá o moc zdlouhavější a výsledek je zpravidla mnohem levnější a zdravější. Zářným příkladem je třeba domácí ovesné kaše, knedlíky, majonéza či domácí mandlové mléko. Namísto kupovaných koblížků a koláčků si pak upečte zdravější moučník (uberte trochu cukru a nahraďte část mouky celozrnnou nebo bezlepkovou) a objevte kouzlo domácího kváskového chleba.
Dejte šanci privátním značkám
Řetězce často mají své vlastní značky a produktové řady, které jsou levnější, přestože se kvalitou neliší od produktů z velkých koncernů. Často se dokonce vyrábí ve stejných provozovnách, ale s menšími náklady – šetří se třeba na vizuální atraktivitě obalu. Opět tedy čtěte, co je na něm napsáno.
- TIP: Omrkněte naši řadu biopotravin.
Pravidelné slevové akce pak mohou být spásou i pastí. Vždy si proto ověřte, zda se vám sleva opravdu vyplatí. Jak na to? Cenu po slevě přepočítejte na 100 g a srovnejte ji s podobnými – třeba právě privátními – výrobky. Opravdu výhodných množstevních akcí se přitom vyplatí využít hlavně v případě trvanlivých potravin, které kupujete pravidelně.
Využijte dary přírody
Nepropásněte sezónu medvědího česneku a hub. V lese se také můžete „napást“ borůvek a ostružin, nebo při procházce sesbírat volně rostoucí jablka či švestky. Milovníky čajů pak nadchne i kvetoucí bez nebo baboletní šípky, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Vždy si ale vyberte čistou lokalitu a vyhněte se očesávání stromů u hlavní cesty nebo v průmyslových zónách.
Také v obchodech a na trzích dejte přednost lokální zelenině a ovoci, které je levnější a pro tělo přirozenější. Jakmile si sezónních plodů užijete do sytosti, mrazte je, sušte nebo zavařujte. Některé z nich si přitom můžete vypěstovat sami, a to dokonce i když nemáte vlastní zahrádku – třeba bylinky na parapetu nebo rajčátka na balkóně. Nadbytečnou úrodu pak můžete směňovat se sousedy.

Neplýtvejte
Předcházejte tomu, aby se vám doma jídlo kazilo. Prvním krokem je jeho správné uchovávání. Najděte proto návod k vaší lednici a zjistěte, co do které zóny patří. Potraviny zároveň ukládejte tak, aby vám ty s krátkou dobou trvanlivosti přišly pod ruku jako první. Adepty na brzké spotřebování pak pojměte jako vítanou příležitost trénovat kreativitu a zkoušet nové recepty.
Datum spotřeby je ale často jen orientační a dva dny prošlého jogurtu se většinou není třeba bát. Prostě k němu přičichněte, zkontrolujte, jestli nejeví známky plísně, a pokud je vše v pořádku, nechejte si chutnat. V obchodech také prošmejděte koutky s „last minute“ zbožím a zjistěte, zda nepatří k těm, které večer plošně zlevňují neprodanou zeleninu a ovoce.
Zároveň využívejte všechny jedlé části plodin. Košťál brokolice můžete přidat do vývaru a z listů ředkviček vyrobíte výborné pesto.
Berte zdraví jako životní projekt a investici
Zdravý životní styl se sice jeví jako luxus, ale co dlouhodobá nemoc? Ta teprve umí zamávat s rozpočtem! Na počátku vašeho snažení přitom nemusíte kupovat nic navíc – právě naopak. Mnohdy je schůdnější nejprve omezit, co našemu zdraví i peněžence škodí. Když se vzdáte každodenních neřestí, jako je alkohol, cigarety nebo slazené nápoje, automaticky se sníží váš finanční stres i riziko mnoha civilizačních chorob. Držíme palce!
Tipy na levná zdravá jídla:
- Ovesná kaše
- Palačinky z pohankové mouky
- Domácí kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou
- Rizoto se zeleninou a tofu
- Salát s řepou, cizrnou a kozím sýrem
- Čočka s vejcem a chlebem
- Veganský guláš
- Hustá polévka „co dům dal“
Kam dále?


Na drastické diety zapomeňte. Jak odlehčit jídelníček po Vánocích?
