DOPRAVA ZDARMA při objednávce nad 1999 Kč!

Zdravě a levně: Jak ušetřit na zdravém jídle?

20.03.23 896x přečteno

Sdílet



Zdravě a levně: Jak ušetřit na zdravém jídle?

Chtěli byste jíst zdravěji a přitom neutratit majlant? Nemusíte se živit jen kořínky a ranní rosou. Ušetřit na zdravém jídle vám pomohou překvapivě jednoduchá pravidla.

Plánujte

Přibližný plán jídel, které budete v následujících dnech vařit a jíst, výrazně zvýší pravděpodobnost, že si z obchodu opravdu odnesete jen to, co (s)potřebujete. Nesnažte se však přehnaně šetřit na množství. Když totiž tělu nezajistíte dostatečný příjem energie, riskujete večerní nájezdy na ledničku a vyjídání zásob na další dny. Ve výsledku tak ani neušetříte, ani se nebudete cítit lépe. Raději proto vždy nakupujte a vařte přiměřené množství jídla a případné přebytky uložte do mrazáku.

Svědomitá příprava se pak vyplácí i před odchodem do práce, školy nebo na vycházku s dětmi. V praxi to znamená, že se nebudete spoléhat na drahé a nezdravé pochutiny z bufetu či automatu a raději si do batohu nebo kabelky přibalíte domácí svačinu. Zároveň myslete i na pitný režim – zásobte se dostatkem vody a místo drahého cappuccina ze stánku si doma uvařte kávu do termohrnku. Za nižší spotřebu jednorázových kelímků vám poděkuje i naše planeta. 

Vsaďte na jednoduchost

U potravin většinou platí jednoduchá rovnice: Čím víc složek obsahují, tím vyšší je riziko, že je některá z nich nežádoucí a/nebo nekvalitní. Soustřeďte se proto na základní suroviny a neochucené výrobky, které si sami doladíte tak, abyste měli výsledné složení pod kontrolou. Místo přeslazeného müsli proto nakupte obyčejné vločky a oblíbené oříšky či sušené ovoce. Ochucený mléčný dezert pak nahraďte kvalitním bílým jogurtem s nešizenou marmeládou a před slazenými limonádami dejte přednost vodě s citronem nebo čaji se lžičkou domácího medu.

I přes snahu ušetřit ale dbejte na pestrý jídelníček. Zdrojem bílkovin například nemusí být vždy jen maso, u kterého raději preferujte kvalitu před kvantitou, ale i vejce, cottage, farmářské sýry, tofu, tempeh nebo luštěniny.

Na pitný režim myslete už před odchodem z domu. Foto: Unsplash
Na pitný režim myslete už před odchodem z domu. Foto: Unsplash

Nepodléhejte trendům a marketingovým trikům

Vykašlete se na drahé proteinové pudinky a cereálie s nápisem „fitness“. Výrobci těchto křiklavě barevných produktů často investují více energie do marketingu než do zamyšlení nad opravdovým přínosem pro naše zdraví. Nastudujte si proto alespoň základní výživové poučky a důkladně čtěte složení – odradit by vás měl například dlouhý seznam ingrediencí s krkolomnými názvy stejně jako přemíra cukru (včetně glukózového sirupu), nekvalitních tuků nebo umělých konzervantů a barviv.

Ušetřit a potěšit tělo můžete i výměnou polotovarů za jejich domácí varianty – příprava nebývá o moc zdlouhavější a výsledek je zpravidla mnohem levnější a zdravější. Zářným příkladem je třeba domácí ovesné kaše, knedlíky, majonéza či domácí mandlové mléko. Namísto kupovaných koblížků a koláčků si pak upečte zdravější moučník (uberte trochu cukru a nahraďte část mouky celozrnnou nebo bezlepkovou) a objevte kouzlo domácího kváskového chleba.

Dejte šanci privátním značkám

Řetězce často mají své vlastní značky a produktové řady, které jsou levnější, přestože se kvalitou neliší od produktů z velkých koncernů. Často se dokonce vyrábí ve stejných provozovnách, ale s menšími náklady – šetří se třeba na vizuální atraktivitě obalu. Opět tedy čtěte, co je na něm napsáno.

Pravidelné slevové akce pak mohou být spásou i pastí. Vždy si proto ověřte, zda se vám sleva opravdu vyplatí. Jak na to? Cenu po slevě přepočítejte na 100 g a srovnejte ji s podobnými – třeba právě privátními – výrobky. Opravdu výhodných množstevních akcí se přitom vyplatí využít hlavně v případě trvanlivých potravin, které kupujete pravidelně. 

Využijte dary přírody

Nepropásněte sezónu medvědího česneku a hub. V lese se také můžete „napást“ borůvek a ostružin, nebo při procházce sesbírat volně rostoucí jablka či švestky. Milovníky čajů pak nadchne i kvetoucí bez nebo baboletní šípky, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Vždy si ale vyberte čistou lokalitu a vyhněte se očesávání stromů u hlavní cesty nebo v průmyslových zónách.

Také v obchodech a na trzích dejte přednost lokální zelenině a ovoci, které je levnější a pro tělo přirozenější. Jakmile si sezónních plodů užijete do sytosti, mrazte je, sušte nebo zavařujte. Některé z nich si přitom můžete vypěstovat sami, a to dokonce i když nemáte vlastní zahrádku – třeba bylinky na parapetu nebo rajčátka na balkóně. Nadbytečnou úrodu pak můžete směňovat se sousedy.

Popusťte uzdu fantazii a alespoň jednou týdně vařte ze „zbytků“. Foto: Pexels
Popusťte uzdu fantazii a alespoň jednou týdně vařte ze „zbytků“. Foto: Pexels

Neplýtvejte

Předcházejte tomu, aby se vám doma jídlo kazilo. Prvním krokem je jeho správné uchovávání. Najděte proto návod k vaší lednici a zjistěte, co do které zóny patří. Potraviny zároveň ukládejte tak, aby vám ty s krátkou dobou trvanlivosti přišly pod ruku jako první. Adepty na brzké spotřebování pak pojměte jako vítanou příležitost trénovat kreativitu a zkoušet nové recepty.

Datum spotřeby je ale často jen orientační a dva dny prošlého jogurtu se většinou není třeba bát. Prostě k němu přičichněte, zkontrolujte, jestli nejeví známky plísně, a pokud je vše v pořádku, nechejte si chutnat. V obchodech také prošmejděte koutky s „last minute“ zbožím a zjistěte, zda nepatří k těm, které večer plošně zlevňují neprodanou zeleninu a ovoce.

Zároveň využívejte všechny jedlé části plodin. Košťál brokolice můžete přidat do vývaru a z listů ředkviček vyrobíte výborné pesto.

Berte zdraví jako životní projekt a investici

Zdravý životní styl se sice jeví jako luxus, ale co dlouhodobá nemoc? Ta teprve umí zamávat s rozpočtem! Na počátku vašeho snažení přitom nemusíte kupovat nic navíc – právě naopak. Mnohdy je schůdnější nejprve omezit, co našemu zdraví i peněžence škodí. Když se vzdáte každodenních neřestí, jako je alkohol, cigarety nebo slazené nápoje, automaticky se sníží váš finanční stres i riziko mnoha civilizačních chorob. Držíme palce!

Tipy na levná zdravá jídla:

  • Ovesná kaše
  • Palačinky z pohankové mouky
  • Domácí kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou
  • Rizoto se zeleninou a tofu
  • Salát s řepou, cizrnou a kozím sýrem
  • Čočka s vejcem a chlebem
  • Veganský guláš
  • Hustá polévka „co dům dal“


Kam dále?

Přihlášení zavřít
Cookies zavřít

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.