DOPRAVA ZDARMA při objednávce nad 1999 Kč!

Kakao pohladí tělo i duši. Jak prospívá našemu zdraví a čím se řídit při výběru?

18.09.23 1016x přečteno

Sdílet



Kakao pohladí tělo i duši. Jak prospívá našemu zdraví a čím se řídit při výběru?

Hrnek teplého kakaa je symbolem komfortu a bezpečí – jako by nás někdo zabalil do huňaté deky a pevně obejmul. To správné kakao toho však umí mnohem víc. Přečtěte si, jaké má účinky na naše zdraví a co o kakau potřebujete vědět, než pro něj zamíříte do obchodu.

Jak roste kakao?

Kakaovník pravý, který se pěstuje především v Africe, celoročně plodí asi třiceticentimetrové oválné bobule červené barvy. Každá z nich pak ukrývá 10 až 15 semen, tedy kakaových bobů, které se po dozrání nechávají krátce fermentovat, následně se suší a poté se dále zpracovávají na oblíbený kakaový prášek, případně ještě oblíbenější čokoládu.

Kakaové boby si můžete vychutnat i v nezpracované podobě. Foto: Unsplash
Kakaové boby si můžete vychutnat i v nezpracované podobě. Foto: Unsplash

Proč je kakao zdravé?

Asi největším bohatstvím kakaových bobů, z nějž čerpá naše tělo, je nálož antioxidantů – konkrétně flavonoidů a flavonolů. Ty pečují o zdraví našich cév i srdce a podílí se na prevenci některých druhů rakoviny. Tělu také pomáhají vyrovnat se s následky UV záření a zpomalují stárnutí buněk. Zároveň mají pozitivní vliv na prokrvení a správné fungování mozku.

Další devízou kakaa jsou minerály. Kombinace hořčíku, železa, draslíku a zinku snižuje únavu a zlepšuje regeneraci. Díky obsahu povzbuzujících látek – theobrominu a kofeinu – navíc kakao spolehlivě nakopne.

  • TIP: Pokud jste na povzbuzující látky citliví a chcete se jim vyhnout, nahraďte kakao karobem.

Tím ale kakaová euforie nekončí – kakaové boby totiž obsahují celou řadu přírodních sloučenin nezbytných pro tvorbu tzv. hormonů štěstí. „Na nervy“ účinně působí také obsažený hořčík.

Vlivem oprašování tradic a znovuobjevování surovin s blahodárnými účinky na tělo i duši se dnes kakao stalo také součástí moderních rituálních seancí. Ceremoniální kakao by mělo oplývat maximální kvalitou, ale kouzlo tkví především v jeho přípravě, obřadném podávání, mystické atmosféře a vedení zkušeného „šamana“.

Při výběru kakaa záleží i na tom, jak ho plánujete využít. Foto: Pexels
Při výběru kakaa záleží i na tom, jak ho plánujete využít. Foto: Pexels

Jak kakao vybrat?

RAW kakaový prášek není totéž, co holandské kakao, a to se zase liší od granulovaných kakaových nápojů pro děti. Pojďme si proto ujasnit pojmy.

Prášek z nepražených kakaových bobů

Kakaový prášek vzniká jemným mletím kakaových bobů. Ty mohou být buď nepražené (RAW), nebo pražené. Co je lepší? Záleží na prioritách. Z hlediska obsahu živin platí, že čím méně se surovina zpracovává, tím lépe. Pokud však nejste na chuť nepražených kakaových bobů zvyklí, může vás RAW kakao zpočátku překvapit mírně nakyslou chutí, kterou si ale snadno oblíbíte.

  • TIP: Naše kakao vzniká z kolumbijských kakaových bobů z kakaovníku Arriba Nacional, které jsou v porovnání s africkými odrůdami méně hořké.

Prášek z pražených kakaových bobů

Prášek z pražených kakaových bobů pak mívá čokoládovější barvu i aroma, ale přichází o část cenných látek – zejména antioxidantů.

Holandské kakao

Na dalším stupni pomyslného žebříčku „zpracovanosti“ pak stojí holandské kakao, které při výrobě prochází procesem alkalizace. Ta mu dodá jemnější chuť i texturu, ale zároveň ho připraví o další prospěšné nutrienty. Do běžného pečení mu klidně dejte zelenou, nápoje či svačinky ale raději připravujte z výživnějšího kakaového prášku.

Slazené kakaové nápoje

Samostatnou kapitolu tvoří granulované kakaové nápoje ze supermarketu, které obsahují víc cukru než kakaa. Mnohem lepší (a ne o moc pracnější) variantou je proto příprava domácího kakaa, které si v případě potřeby trochu dosladíte.

Recept na nejlepší kakao

250 ml (rostlinného) mléka ohřejte na maximálně 60 °C, abyste nezničili cenné látky v kakau. Přidejte vrchovatou polévkovou lžíci kvalitního kakaového prášku a dobře promíchejte. Podle chuti doslaďte a přidejte špetku skořice či vanilky.

  • TIP: Do kakaa také můžete přidat oblíbené adaptogeny, jako je maca nebo ashwagandha.
Skořice dodá kakau ještě svátečnější šmrnc. Foto: Pexels
Skořice dodá kakau ještě svátečnější šmrnc. Foto: Pexels

Kakao a jeho parta

Kromě kakaového prášku se z kakaových bobů vyrábí i kakaová hmota a kakaové máslo.

  • Kakaová hmota je 100% čokoláda, kterou můžete využít při výrobě čokoládových dezertů nebo ji nechat rozpustit na teplé ovesné kaši.
  • Kakaové máslo se pak získává lisováním surové kakaové hmoty. Je tepelně stabilní a uchovává si jemnou vůni a chuť hořké čokolády. Nesmí chybět při výrobě čokoládových pralinek a dalších sladkých laskomin. Zároveň umí hýčkat i pokožku – zjemňuje ji, hydratuje a usnadňuje její regeneraci.


Kam dále?

Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.