DOPRAVA ZDARMA při objednávce nad 1999 Kč!

Ostropestřec mariánský: Přírodní pomocník pro regeneraci a očistu jater

19.03.24 3764x přečteno

Sdílet



Ostropestřec mariánský: Přírodní pomocník pro regeneraci a očistu jater

Ostropestřec a játra jsou nerozlučná dvojka. Přečtěte si, proč a jak ostropestřec užívat, aby játra podpořil v jejich každodenním detoxikačním úsilí.

Játra zdaleka neohrožuje jen alkohol

Játra jsou nepostradatelný orgán, který v našem těle slouží jako pomyslná čistička. Jsou zodpovědná za filtrování toxinů z krevního oběhu a zabraňují jejich usazování v těle. A že se to kolem nás toxiny jen hemží! Na vině je například znečištěné ovzduší, ale i konvenční drogerie, kosmetika nebo jídlo.

Kromě detoxikace ale játra napomáhají i trávení a zajišťují přeměnu energie z přijaté potravy. Sama přitom mají až obdivuhodnou schopnost regenerace – k tomu, aby se po poškození nebo chirurgickém zákroku obnovila do původní velikosti, jim údajně stačí jen 25 % původní tkáně. Přesto se nevyplácí spoléhat na jejich „nesmrtelnost“.

  • TIP: Játra mají na starosti také odbourávání estrogenu. Pokud trpíte hormonální nerovnováhou, vyplatí se jim dopřát extra péči.

Jaké jsou příznaky problémů s játry:

  • únava
  • potíže s trávením či nadýmání
  • bolest v pravém podžebří
  • neobvykle tmavá moč a stolice
  • svědění pokožky nebo tmavé skvrny na kůži

Podle tradiční čínské medicíny se blokáda energie jater projevuje také na úrovni emocí – konkrétně hněvem, zlostíagresí

Bolest jater často přichází až po mírnějších varovných příznacích. Foto: Pexels
Bolest často přichází až po mírnějších varovných příznacích. Foto: Pexels

Ostropestřec játrům bodne

Ostropestřec mariánský se pro posílení a podporu regenerace jater využívá už od pradávna. Jde o rostlinu s purpurově červenými květy podobnou bodláku, která původně pochází ze Středomoří.

Plody ostropestřce obsahují aktivní látku zvanou silymarin, která je tvořena komplexem flavonolignanů – silibininu, silidianinu a silikristinu. Ty brání toxickým látkám, aby přilnuly k jaterním buňkám, a tím předcházejí jejich poškození.

Silymarin se však skrývá uvnitř semen s obtížně stravitelnou slupkou. Ostropestřec proto konzumujeme drcený. K dostání je také ve formě kapslí, tinktur nebo ostropestřecového oleje

V doporučených dávkách je ostropestřec vhodný pro dlouhodobé užívání. Podle východních léčitelů nám ale největší službu udělá na jaře – tedy v období spojeném právě s játry, žlučníkem a očistnými kúrami.

Jak ostropestřec užívat?

  • Drcený ostropestřec můžete jednoduše přimíchat do smoothie, kaše, jogurtu či pomazánky; doporučuje se asi 1 čajová lžička dvakrát až třikrát denně.
  • Ostropestřecový olej přidávejte do studených pokrmů nebo užívejte „na lžičku“; doporučují se 2 čajové lžičky denně. Aby olej nežluknul, skladujte ho v temnu a chladu.
  • U ostropestřce v tabletách či ve formě tinktur se řiďte pokyny uvedenými na obalu výrobku.

Vedle silymarinu je ostropestřec bohatým zdrojem antioxidantů a glutathionu, který se uplatňuje při detoxikačních procesech. Díky obsahu aminokyselin, nenasycených mastných kyselin nebo třeba vitamínu E pak přispívá i zdraví mozku, pokožky a vlasů. Jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti mohou být nápomocné například při léčbě akné.

  • TIP: Z drceného ostropestřce také můžete připravit detoxikační čaj.
[{"type":"image","id":"1727f81a-bfc9-4bbc-b38e-12abbcf22ab0","settings":{"lazy":true,"link":{"url":null,"type":null,"value":null,"blank":false},"align":"left","size":"original","captionFigure":true,"photo":{"id":5693,"width":1277,"height":776,"timestamp":1710870807,"title":""},"caption":"Dostatek vlákniny a fytonutrientů je pro zdraví jater zásadní. Foto: Pexels"}}]
Dostatek vlákniny a fytonutrientů je pro zdraví jater zásadní. Foto: Pexels

Jak ještě pečovat o svá játra?

  • Vyhněte se přemíře alkoholu, drog a pokud možno, tak i léků.
  • Omezte smažené a průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem ztužených tuků, cukru, umělých sladidel a barviv.
  • Přijímejte dostatek vlákniny a antioxidantů – zejména v podobě čerstvé zeleniny všech barev duhy.
  • Zařaďte přirozeně hořkou listovou zeleninu, která podporuje produkci žluči – například rukolu, čekanku nebo kopřivu.
  • Snažte se snížit chronický stres, dodržujte pitný režim a pravidelně se hýbejte.


Kam dále?

Přihlášení zavřít
Cookies zavřít

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.