Ostropestřec mariánský: Přírodní pomocník pro regeneraci a očistu jater
19.03.24 3982x přečteno

Ostropestřec a játra jsou nerozlučná dvojka. Přečtěte si, proč a jak ostropestřec užívat, aby játra podpořil v jejich každodenním detoxikačním úsilí.
Játra zdaleka neohrožuje jen alkohol
Játra jsou nepostradatelný orgán, který v našem těle slouží jako pomyslná čistička. Jsou zodpovědná za filtrování toxinů z krevního oběhu a zabraňují jejich usazování v těle. A že se to kolem nás toxiny jen hemží! Na vině je například znečištěné ovzduší, ale i konvenční drogerie, kosmetika nebo jídlo.
Kromě detoxikace ale játra napomáhají i trávení a zajišťují přeměnu energie z přijaté potravy. Sama přitom mají až obdivuhodnou schopnost regenerace – k tomu, aby se po poškození nebo chirurgickém zákroku obnovila do původní velikosti, jim údajně stačí jen 25 % původní tkáně. Přesto se nevyplácí spoléhat na jejich „nesmrtelnost“.
- TIP: Játra mají na starosti také odbourávání estrogenu. Pokud trpíte hormonální nerovnováhou, vyplatí se jim dopřát extra péči.
Jaké jsou příznaky problémů s játry:
- únava
- potíže s trávením či nadýmání
- bolest v pravém podžebří
- neobvykle tmavá moč a stolice
- svědění pokožky nebo tmavé skvrny na kůži
Podle tradiční čínské medicíny se blokáda energie jater projevuje také na úrovni emocí – konkrétně hněvem, zlostí až agresí.

Ostropestřec játrům bodne
Ostropestřec mariánský se pro posílení a podporu regenerace jater využívá už od pradávna. Jde o rostlinu s purpurově červenými květy podobnou bodláku, která původně pochází ze Středomoří.
Plody ostropestřce obsahují aktivní látku zvanou silymarin, která je tvořena komplexem flavonolignanů – silibininu, silidianinu a silikristinu. Ty brání toxickým látkám, aby přilnuly k jaterním buňkám, a tím předcházejí jejich poškození.
Silymarin se však skrývá uvnitř semen s obtížně stravitelnou slupkou. Ostropestřec proto konzumujeme drcený. K dostání je také ve formě kapslí, tinktur nebo ostropestřecového oleje.
V doporučených dávkách je ostropestřec vhodný pro dlouhodobé užívání. Podle východních léčitelů nám ale největší službu udělá na jaře – tedy v období spojeném právě s játry, žlučníkem a očistnými kúrami.
Jak ostropestřec užívat?
- Drcený ostropestřec můžete jednoduše přimíchat do smoothie, kaše, jogurtu či pomazánky; doporučuje se asi 1 čajová lžička dvakrát až třikrát denně.
- Ostropestřecový olej přidávejte do studených pokrmů nebo užívejte „na lžičku“; doporučují se 2 čajové lžičky denně. Aby olej nežluknul, skladujte ho v temnu a chladu.
- U ostropestřce v tabletách či ve formě tinktur se řiďte pokyny uvedenými na obalu výrobku.
Vedle silymarinu je ostropestřec bohatým zdrojem antioxidantů a glutathionu, který se uplatňuje při detoxikačních procesech. Díky obsahu aminokyselin, nenasycených mastných kyselin nebo třeba vitamínu E pak přispívá i zdraví mozku, pokožky a vlasů. Jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti mohou být nápomocné například při léčbě akné.
- TIP: Z drceného ostropestřce také můžete připravit detoxikační čaj.
![Dostatek vlákniny a fytonutrientů je pro zdraví jater zásadní. Foto: Pexels [{"type":"image","id":"1727f81a-bfc9-4bbc-b38e-12abbcf22ab0","settings":{"lazy":true,"link":{"url":null,"type":null,"value":null,"blank":false},"align":"left","size":"original","captionFigure":true,"photo":{"id":5693,"width":1277,"height":776,"timestamp":1710870807,"title":""},"caption":"Dostatek vlákniny a fytonutrientů je pro zdraví jater zásadní. Foto: Pexels"}}]](/data/tmp/105/3/5693_105.jpg)
Jak ještě pečovat o svá játra?
- Vyhněte se přemíře alkoholu, drog a pokud možno, tak i léků.
- Omezte smažené a průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem ztužených tuků, cukru, umělých sladidel a barviv.
- Přijímejte dostatek vlákniny a antioxidantů – zejména v podobě čerstvé zeleniny všech barev duhy.
- Zařaďte přirozeně hořkou listovou zeleninu, která podporuje produkci žluči – například rukolu, čekanku nebo kopřivu.
- Snažte se snížit chronický stres, dodržujte pitný režim a pravidelně se hýbejte.
Kam dále?


Kam nemůže sluníčko, musí pilulky. Proč a jak doplňovat vitamín D?
