Goji (čtěte godži) jsou plody kustovnice čínské. Jak už její název napovídá, pěstuje se především v Asii. Zvěsti o jejích blahodárných účincích se ale před nedávnem donesly až k nám a od té doby na ni nedají vyznavači zdravé stravy dopustit.
Goji jsou bohaté na aminokyseliny (včetně těch esenciálních, které si tělo nedokáže vyrobit), stopové prvky (například zinek, železo nebo vápník) a karotenoidy s antioxidačními účinky. Obsahují také vitamíny skupiny B a vitamín E.
V tradiční čínské medicíně se kustovnice používá již po staletí. Dnes ale bývá vyzdvihován především její antioxidační potenciál a schopnost podpořit imunitní systém. Konzumace goji také prospívá krvetvorbě a pozitivně působí na zrak i funkci jater.
Goji v kuchyni
Goji je k dostání ve formě sušených plodů o velikosti brusinek. Díky jasně červeno-oranžové barvě je však od jiných bobulí snadno rozeznáte.
Sušené plody kustovnice můžete zobat jen tak, nebo je přidat do müsli či těsta. A pokud vám nešmakují v celku, vyzkoušejte je v podobě přírodní šťávy nabité živinami.