skip to Main Content

Mlsejte férově! Proč vybírat čokoládu s označením FAIRTRADE a BIO?

Mlsejte Férově! Proč Vybírat čokoládu S Označením FAIRTRADE A BIO?

Milovníci čokolády, spojme se! A společně pomáhejme těm, kteří nám tento kakaový skvost dopřávají. Je to jednoduché – na obalu čokolády hledejte označení FAIRTRADE a/nebo BIO. Tímto malým krůčkem podpoříte spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv i šetrnější přístup k životnímu prostředí. Navíc se můžete spolehnout na špičkovou kvalitu, která se zákonitě odrazí na výsledném chuťovém zážitku.

Proč kupovat fairtradovou čokoládu?

  1. Díky principům FAIRTRADE mohou pěstitelé dosáhnout důstojného příjmu.
  2. FAIRTRADE pěstitelům zaručuje finanční bezpečnost i v případě poklesu globálních cen kakaa.
  3. Fairtradová družstva dostávají fairtradový příplatek a sama rozhodují o tom, jak s ním naložit – mohou například vybudovat nové školní třídy ve své obci.
  4. Fairtradoví pěstitelé se spojují, vytvářejí demokratické organizace, a tím získávají silnější pozici na trhu.
  5. Fairtradové standardy vyžadují rovné zacházení s muži i ženami. Ženy mohou studovat například Fairtradovou ženskou školu manažerských dovedností na Pobřeží slonoviny. Počet žen-pěstitelek na pozici majitelek a vedoucích pracovnic tak roste.

Fairtrade

Pěstitelé čokolády s certifikací FAIRTRADE se nacházejí ve více než 20 zemích světa – především v západní Africe, ale také v Dominikánské republice, Peru, Ekvádoru a dalších. Asi 80 procent pěstitelů fairtradového kakaa pochází z Pobřeží slonoviny, většina pěstitelů BIO fairtradového kakaa pak z Latinské Ameriky.

Poměrně snadno tak můžete zlepšit život lidem na druhém konci světa. S tímhle vědomím bude každá čokoláda ještě sladší… 🙂

TIP: V naší nabídce najdete například fairtradové čokolády značky GEPA.

Ten umí to a ten zas tohle

Kromě certifikace FAIRTRADE se můžete zaměřit také na BIO kvalitu. Suroviny s BIO certifikací se pěstují bez škodlivých chemicko-syntetických hnojiv a pesticidů, a navíc nejsou geneticky modifikovány. BIO plodiny tak bývají nutričně i chuťově hodnotnější.

Kakaové boby je však potřeba také šetrně zpracovat. Spolehnout se můžete na menší a lokální čokoládovny, které si na kvalitních surovinách i správných postupech výroby zakládají. Nejen, že tím podpoříte místní podnikatele, zároveň si dopřejete „vymazlenou“ a poctivou čokoládu vyrobenou s láskou.

TIP: Na BIO kvalitu a plnou chuť si potrpí například značky Ajala nebo Chocolate Hill. Tyto brněnské manufaktury navíc vyrábí čokoládu metodou bean-to-bar, tedy přímo z kakaových bobů.

Nejen čokoládou živ je člověk

Ale bylo by to boží, co? 🙂 Preferenci fairtradového zboží každopádně můžete uplatnit i při nákupu dalších potravin a zdrojů potěšení. V hledáčku iniciativy FAIRTRADE je zejména káva, čaj, banány, koření, cukr nebo ořechy. Toto označení ale postupně proniká také do trhu s řezanými květinami, textilem a dalšími komoditami.

Jako spotřebitelé máme možnost tyto trhy formovat a s nimi i svět, ve kterém chceme žít. Je tedy jen na vás, jak této moci využijete.

Ilustrační foto: Pexels

Back To Top