skip to Main Content

Vánoce zdravě a s chutí: Štědrovečerní večeře nejen pro vegany

Vánoce Zdravě A S Chutí: Štědrovečerní Večeře Nejen Pro Vegany

Lámete si hlavu, čím pohostit vegany během Vánoc? Nebo vám prostě jen klasická štědrovečerní večeře nic neříká, a tak byste na to rádi šli letos trochu jinak? Žádný problém – víme, čím nahradit vánočního kapra a jak na veganský bramborový salát!

Vánoční veganská ryba

Suroviny:

  • nori řasy
  • hladká mouka
  • lněné semínko
  • rostlinné mléko
  • křupavá strouhanka
  • bílé tofu
  • koření na ryby (nebo koření podle chuti)
  • řepkový olej

Kostku bílého tofu rozkrájíme na silnější plátky (ideální je zhruba 1 cm), které následně obalíme v plátech nori řasy. Řasu můžeme dle potřeby potřít vodou, aby na tofu lépe přilnula.

Následuje trojobal: do tří misek si připravíme mouku, směs lněného semínka s rostlinným mlékem (nahradí vejce) a strouhanku smíchanou s kořením. Připravené tofu pak klasicky obalíme postupně ve všech vrstvách. Smažíme na rozpáleném řepkovém oleji asi 2 minuty z každé strany.

veganský kapr - tofu v nori rřse veganský kapr - tofu v nori řase

Tip: Pokud si na rybí chuť nepotrpíte, sáhněte po mražené hotovce značky Linda McCartney. Jejich luxusní veganskou pečeni vám budou ujídat všichni spolustrávníci! Z dalších alternativ se nabízí také celer nebo hlíva v trojobalu, případně luštěninové karbanátky či rostlinné náhrady dle vaší chuti.

Veganský bramborový salát

Suroviny (na 4 porce):

  • 3–4 mrkve
  • mražený hrášek
  • větší bílá cibule
  • olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu
  • 8–10 středně velkých brambor
  • 2 kyselé okurky
  • malá červená cibule
  • černá sůl
  • himalájská sůl
  • pepř
  • hořčice
  • tofunéza/mayonette/sojový jogurt (nejlepší je kombinace kelímku tofunézy a 200 g Sojade jogurtu)

Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme. Mezitím si na drobno nakrájíme bílou cibuli a na oleji ji orestujeme dozlatova. Následně přidáme mrkev nakrájenou na tenká kolečka, himalájskou sůl a pepř a restujeme asi 5 minut.

Poté k mrkvi přidáme hrášek a za občasného promíchání necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 10–15 minut. Když je mrkev měkká, můžeme směs odstavit.

Kyselé okurky a červenou cibuli nakrájíme na drobno, brambory rozkrájíme na souměrné kostičky. Poté smícháme veškerou připravenou zeleninu s bramborami, přidáme tofunézu a sojový jogurt (případně jinou alternativu rostlinné majonézy) a důkladně promícháme. Na závěr dochutíme černou solí, která salátu dodá výraznou vajíčkovou chuť.

Salát necháme vychladit a podáváme.

veganský bramborový salát

Dobrou chuť!

Close search
Back To Top