skip to Main Content

Vánoce zdravě a s chutí: Seitanové rolády a bramborový salát se sojanézou

Vánoce Zdravě A S Chutí: Seitanové Rolády A Bramborový Salát Se Sojanézou

Vyhýbáte se masu nebo k vaší štědrovečerní tabuli zasedne vegan či veganka? Máme pro vás skvělý tip, jak připravit chutnou, výživnou a veganskou (nejen) vánoční večeři, kterou budou nadšeně ochutnávat všichni přísedící.

Bramborový salát se sojanézou

Suroviny na sojanézu:

  • 100 ml sójového mléka
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce černé soli

Všechny uvedené suroviny rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám nepodaří dosáhnout požadované konzistence, můžete si pomoci přidáním malého množství mouky, škrobu či tofu natural.

TIP: Další ověřenou alternativou je kupovaná sojanéza. Tenhle rok jsme nenechali nic náhodě, a tak se police v našich lednicích prohýbají pod zásobou rostlinných majonéz. Přijďte si vybrat tu svou! 😉

Další suroviny:

  • uvařené a oloupané brambory
  • mrkev
  • hrášek
  • sterilované okurky
  • (červená) cibulka
  • další zelenina dle vašich zvyklostí
  • sůl, pepř

Veškerou zeleninu nakrájíme na stejnoměrné kostičky, smícháme se sojanézou a případně dochutíme solí a pepřem. Necháme několik hodin odležet v lednici, aby se propojily všechny chutě.

Bramborový salát se sojanézou

Seitanové mini rolády

Suroviny:

  • 250 g pšeničné bílkoviny
  • 30 g sušeného lahůdkového droždí
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 ml sojové omáčky
  • 375 ml teplé vody

Náplň:

  • zelenina dle chuti a fantazie (my jsme zvolili papriku, šalotku a okurky)

Nejprve smícháme suché ingredience. V další nádobě pak smícháme mokré suroviny, které následně vlijeme do suché směsi. Vše důkladně promícháme a vzniklou hmotu rukama hněteme asi 2 minuty.

Hmotu rozdělíme na 4 části a z každé v ruce vytvarujeme placku (seitan může být tužší, nebojte se trochu zatahat). Do každé placky vložíme náplň, zarolujeme a pevně zabalíme do alobalu.

Roládky zabalené v alobalu připravujeme v páře (bez obav použijte klasický pařák na knedlíky), a to asi 40 minut.

Veganské seitanové rolády

TIP: Než se pustíte do výroby rolád, je dobré si přípravu seitanu vyzkoušet „nanečisto“. Chce to trochu cviku, správný odhad konzistence i délky napařováni. Také si jej můžete jednoduše připravit bez náplně, zvolit si libovolný tvar či jiné dochucení. Seitan je opravdu variabilní.

Pokud držíte bezlepkovou dietu, nebo vám seitan prostě nechutná, mrkněte na náš vánoční recept z minulého roku. 😊

Close search
Back To Top