Vídáte lískové oříšky jen v pohádce o Popelce? Pak je nejvyšší čas pozvat je i do vašeho jídelníčku.
Lískové ořechy jsou (ostatně jako většina ořechů) bohaté na kvalitní tuky, které se řadí k těm „zdravým“. Prospívají mozku, srdci i kůži. Lískáče také obsahují vitaminy řady B, ale i celou škálu minerálních látek a stopových prvků – hlavně draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a měď. Zároveň se řadí mezi potraviny bohaté na antioxidanty. Společně s obsaženým vitaminem E tak pomáhají s ochranou našich buněk před volnými radikály a oxidativním stresem.
Baštit je můžete jen tak, nebo je na sucho opražit, případně tzv. aktivovat namáčením ve vodě. Za zkoušku stojí i v podobě lískooříškového másla nebo mléka. Obojí lze vyrobit doma nebo koupit v dobře zásobených prodejnách a e-shopech (takže třeba u nás 😊).
- TIP: Zkuste poctivé lískooříškové máslo s obsahem kvalitní čokolády. Na přeslazené pomazánky z televizních reklam si pak už ani nevzpomenete.
Vyzkoušejte také mouku z lískových jader, která v moučnících nahradí klasickou pšeničnou mouku. Dezerty tak budou výživnější a zdravější, ale zároveň se budou pyšnit nižším obsahem sacharidů.