Ghí neboli přepuštěné máslo je čistý máselný tuk té nejvyšší kvality. Jak už jeho název napovídá, vyrábí se přepuštěním čerstvého másla: máslo se zahřeje tak, aby se z něj pomalu odpařovala voda. Na povrchu přitom vzniká pěna z mléčné bílkoviny, která se opatrně odebírá. Díky tomu bývá ghí máslo dobře snášeno i lidmi, kterým jinak mléčné výrobky nedělají dobře.
Přepuštěné máslo se stalo hitem posledních let, ale vlastně se nejedná o žádnou novinku – ghí je tu s námi už po tisíciletí. Své kořeny má v Indii a ájurvéda na něj nedá dopustit. Je totiž plné vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K) a antioxidantů. Zároveň umí zklidnit žaludek a zlepšit trávení. Navíc krásně voní a skvěle chutná.
Ghí pro zdravé vaření a smažení
Přepuštěné máslo se při vaření, smažení a restování nepřepaluje (má velmi vysoký kouřový bod – až 250 °C), a tak se jedná o jeden z nejzdravějších tuků do teplé kuchyně. Stejně tak si ho ale užijete namazaný na chlebu. Před jeho plnou chutí a zdravotními benefity se můžou jít všechny margaríny a ztužené tuky zahrabat.
Díky absenci mléčné složky je navíc ghí velmi trvanlivé (minimálně 12 měsíců) a není nutné jej skladovat v lednici.
Při jeho výběru pak doporučujeme spoléhat na osvědčené dodavatele, kteří preferují lokání zdroje.