DOPRAVA ZDARMA při objednávce nad 1999 Kč!

Glykemický index (GI) je hodnota, která udává, jak rychle se sacharidy z přijaté potravy uvolňují do krve, a zvyšují tak hladinu krevního cukru neboli glykémie. Měříme ho na škále 0–100. Pomyslnou maximální hodnotu (GI 100), která se připisuje čisté glukóze, je ale paradoxně možné i překročit – například pivo má glykemický index 110.

Potraviny orientačně rozdělujeme do tří skupin:

  1. Nízký glykemický index (0–50): zelenina, ovoce, obilniny, luštěniny, houby, maso, vejce, zakysané neslazené mléčné výrobky, ořechy, tučné potraviny.
  2. Střední glykemický index (51–70): brambory, rýže natural, těstoviny, celozrnné pečivo, slazené mléčné výrobky.
  3. Vysoký glykemický index (71–100): bílá rýže, pečivo z „bílé“ mouky, med, jakékoli sladkosti, chipsy, alkohol.

Výsledný glykemický index ale ovlivňuje i konkrétní způsob úpravy – například pečené brambory nebo bramborová kaše mají vyšší GI než brambory vařené ve slupce. Obecně tedy platí, že čím méně potraviny zpracujeme, tím lépe.

Proč preferovat potraviny s nízkým nebo středním glykemickým indexem?

Po požití potravin s vysokým glykemickým indexem se rychle zvýší náš krevní cukr. Tělo proto vyplaví vyšší množství hormonu inzulinu, který zajistí, aby glykemická křivka zase co nejrychleji klesla. A tak nás, přestože jsme před chvílí jedli, opět překvapí hlad či chuť něco sezobnout. Z dlouhodobého hlediska pak může docházet k narušení produkce inzulinu či otupění receptorů, které jej rozpoznávají. To často vede k obávané inzulinové rezistenci, případně až k diabetu 2. typu.

Z hlediska zdraví a snahy o udržení štíhlé linie je proto výhodnější preferovat potraviny s nižším a středním glykemickým indexem. Jídla s vyšším GI si přitom nemusíte úplně odpírat, ale je vhodné jejich vysokou glykemickou nálož kompenzovat. Jak na to? Dbejte na vyváženost jednotlivých pokrmů. Glykemický index snižuje přítomnost vlákniny, bílkovin a (zdravých) tuků, které zpomalí proces vstřebávání cukrů do krve.

Jak tedy zdravě sladit?

Ke sladidlům s nízkým glykemickým indexem se řadí především inulin (třeba v podobě oblíbeného čekankového sirupu) nebo erythritol.

Naopak se vyhněte glukózovému, glukózo-fruktózovému a kukuřičnému sirupu, které se často objevují ve složení nekvalitních cukrovinek a ultrazpracovaných potravin. Vhodná ale není ani čistá fruktóza, tedy ovocný cukr, který se dříve diabetikům doporučoval. Dnes už však víme, že zatěžuje játra a podporuje produkci hormonu hladu – ghrelinu. (Ovoce se ale bát nemusíte. Díky přítomnosti vlákniny a dalších látek se fruktóza přijatá z celistvých plodů chová mnohem přívětivěji.)

Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.