Klepete se zimou i přesto, že topíte a máte na nohou tlusté ponožky? Zkuste se zahřát zevnitř. Hřejivé potraviny vám rozproudí krev v žilách a povzbudí váš metabolismus. Zároveň bývají považovány za přírodní prevenci proti virózám a nachlazení.
Co tedy zařadit do jídelníčku?
- Zázvor, křen, wasabi – tyhle zahříváky vás na našem seznamu asi nepřekvapí. Jejich chuť je velmi intenzivní a pokud jste na pikantní jídla citlivější, raději to s jejich množstvím zpočátku nepřehánějte.
- Skořice a hřebíček – typicky vánoční koření má jemně prohřívací účinky. Skořice navíc působí antibakteriálně.
- Chilli a pepř – v období zimních plískanic se nebojte pokrmy pořádně opepřit. Při výběru chilli pak můžete sáhnout po různých stupních pálivosti.
- Česnek a cibule – se základy české kuchyně v zimních měsících nešetřete. Zahřejí a vyženou bacily.
- Kari pasta – zabruste do asijské kuchyně. Kari koření vás svou sluníčkovou barvou prohřeje už od pohledu. Když navíc zvolíte pikantní kari pastu, budete si svlékat svetr raz dva.
- Dýně či sladké brambory – hřejivě působí i oranžová zelenina. Dýně a batáty navíc skvěle ladí se zmiňovaným kari.