Kari pasta (nebo také curry pasta) je základní výbavou všech milovníků asijské kuchyně. Přesto, že vypadá jako typicky instantní pokrm s hromadou konzervantů a umělých barviv, není tomu tak. Kvalitní kari pasta se skládá pouze ze základních ingrediencí, ke kterým patří sušené chilli, citronová tráva, česnek, sůl, šalotka, koriandr a další exotické koření.
Přestože bývá k dostání v poměrně malém sáčku nebo skleničce, dokáže velké věci. Pokrmům dodá tu správnou chuť, vůni i barvu.
A právě barva je při výběru kari pasty zásadní:
Žlutá kari pasta se nejvíce hodí do indické kuchyně. Je v ní cítit galangal, což je kořen příbuzný zázvoru, a lehce svěží podtón, o který se stará citronová tráva.
Zelená kari pasta pak najde uplatnění v thajské kuchyni. Je jemnější, přesto příjemně pikantní a svěží. Skvěle se hodí ke krevetám nebo tofu.
Červená kari pasta je ze všech nejpikantnější. Ingredience, které dělají kari pastu kari pastou, jsou v ní obsaženy v té nejvyšší koncentraci umocněné extra dávkou chilli papriček. Ladí proto k pokrmům, které jsou přirozeně spíše neutrální, jako je například kuřecí maso. Aby vám neshořela pusa, podávejte jídla z červené kari pasty s bílou rýží nebo asijskými nudlemi.
- TIP: Při vaření začínejte právě kari pastou a nejprve ji osmažte na oleji. Tím se z pasty uvolní její omamná vůně.