Kyselina citronová je praktický a ekologický pomocník. Své využití najde v kuchyni i jako účinný přírodní čistič.
Kyselina citronová je slabá kyselina, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině – nejvíce v citrusových plodech. Pro domácí použití i potřeby průmyslu se však zpravidla vyrábí synteticky. Obecně je považována za bezpečnou látku, která může být v přiměřeném množství přidávána do potravin. Ve větším množství však dráždí sliznice a pokožku.
Kyselina citronová jako konzervant a dochucovadlo
V potravinářství se kyselina citronová používá jako přírodní konzervant a dochucovadlo jídel i nápojů (nese označení přídatná látka E 330). V domácí kuchyni pak nachází uplatnění při výrobě marmelád a sirupů, kde pomáhá zabraňovat množení bakterií, kvasinek a plísní.
Kyselina citronová pro ekologický a ekonomický úklid
Kyselina citronová se osvědčila také jako účinný přírodní čistič, který navíc stojí jen pár korun. Pracovat můžete přímo s práškem nebo si naředěním vodou vyrobit 10–15% roztok, který snadno přelijete do rozprašovače. Skvěle rozpouští vodní kámen (na mastnotu je vhodnější soda).
Jak kyselinu citronovou použít?
- Při pravidelné údržbě pračky a myčky – spustit naprázdno jen s trochou kyseliny citronové,
- k odvápnění rychlovarné konvice – nasypat do plné konvice, nechat přejít varem a vylít,
- při čištění WC – nejlépe funguje v kombinaci s octem,
- při čištění koupelnových a kuchyňských povrchů – ideální je použít roztok,
- při výrobě šumivých bomb do koupele.
Naopak se nehodí pro intenzivní čištění spár, kamenných povrchů a podlah.
- TIP: Při úklidu s kyselinou citronovou doporučujeme použít úklidové rukavice.