Lapacho je bylinný čaj s původem v Jižní Americe, kde proslul jako tradiční nápoj Inků. K jeho přípravě se využívá vnitřní kůra stromu lapacho (Tabebuia serratifolia), která má typickou červenou barvu.
Lapacho se považuje za přírodní antibiotikum, a tak je mnohými léčiteli doporučováno jako prevence i podpora léčby lehčích i vážnějších onemocnění dýchacích cest. Svou oblibu získalo také díky údajným čistícím a detoxikačním účinkům – podporuje totiž funkci ledvin a jater. Odvar se používá také na přírodní očistu pleti.
Čaj z lapacha lze pít teplý i vychlazený. Na jeho přípravu se však kvůli riziku nežádoucích chemických reakcí nedoporučuje používat hliníkové nádobí.
Ale pozor! Kvůli obavám z možných nežádoucích účinků, za kterými by měly stát obsažené naftochinony, u nás od roku 2018 platí zákaz používat lapacho k výrobě potravin, tedy i čajů a doplňků k vnitřnímu užití. Lapacho je tak v současnosti prodáváno pouze jako surovina pro domácí kosmetické kúry.