Luštěniny jsou plné rostlinných bílkovin a vlákniny. Navíc pomáhají předcházet cukrovce a dalším civilizačním onemocněním. Mnozí odborníci tak bez ostychu tvrdí, že nám prodlužují život.
- TIP: Luštěniny vás nadýmají? Zkuste je dlouho namáčet, vařit s bylinkami (například saturejkou) či mořskou řasou. Nejméně nadýmavá je červená čočka, která má jemnou chuť, a navíc je uvařená cobydup.
Vaření s luštěninami rozhodně není nuda. Klasickou hnědou čočku můžete připravit na kyselo nebo ji zkusit v salátu. Tam se hodí i méně známá čočka beluga. Také fazole seženete v několika barvách a tvarech. Přidejte je do polévek, fazolových gulášů, pomazánek nebo salátů. Všechny luštěniny se pak budou vyjímat ve veganských karbanátcích nebo pomazánkách. Největším evergreenem je ale cizrna, ze které snadno vykouzlíte domácí hummus.
- Hodí se vědět: Mezi další luštěniny patří hrách, sója nebo koňský bob. Věděli jste ale, že se k luštěninám řadí i arašídy? Jsou to plody podzemnice olejné. Raději je proto konzumujte až po tepelné úpravě, tedy pražené.
Pro nahrazení živočišných bílkovin dbejte na doplnění kompletního aminokyselinového spektra – luštěniny kombinujte s obilovinami. A nebojte se popustit uzdu fantazii. Luštěniny najdou uplatnění dokonce i ve zdravých moučnících. Zajímavou a pohodlnou alternativou, jak je propašovat do jídelníčku, jsou také luštěninové těstoviny.