Pokud jste už někdy měli sushi, nori řasu určitě znáte. Díky její lahodné chuti je ze všech jedlých mořských řas nejvyužívanější a sushi rolky zdaleka nejsou jejím jediným revírem.
Nori řasa a zdraví
Mořské řasy jsou bohaté na minerály, vitamíny, chlorofyl a vlákninu. Konkrétně nori si vedou překvapivě dobře i v obsahu bílkovin. Mořské řasy navíc bývají poměrně snadno stravitelné a neobsahují lepek.
Díky jódu pak napomáhají správné činnosti štítné žlázy. A protože se v Japonsku, kde jsou řasy součástí tradiční kuchyně, vyskytuje méně poruch metabolismu a srdečně-cévních nemocí, připisuje se jim i preventivní účinek vůči mnohým civilizačním chorobám.
Řasy přitom netolerují téměř žádné znečištění, a tak je lze pěstovat jen v čistých pobřežních vodách. K největším producentům patří Japonsko, Korea a Čína.
Nori řasa v kuchyni
Nori řasa je k dostání ve formě plátů, do nichž se balí sushi, nebo v podobě vloček, kterými můžete ozdobit salát, rizoto nebo třeba polévku. Díky jemné rybí chuti si ji oblíbili i vegani, kterým se stýská po rybičkové pomazánce.