Ostropestřec mariánský je bylina z čeledi hvězdnicovité s typickými bodlinatými listy. Plod ostropestřce je známý tím, že podporuje činnost jater a s ním úzce spolupracující žlučník. A protože právě s těmito orgány souvisejí podle tradičních filozofií naše emoce a psychika, často se doporučuje užívat ostropestřec také při depresivních stavech. Zároveň může pozitivně ovlivnit zdraví naší pokožky.
- TIP: Játra jsou naším hlavním detoxikačním orgánem. Ostropestřec proto nachází své uplatnění během různých detoxikačních kúr.
Jak ostropestřec užívat?
Aby se z plodů ostropestřce uvolnila účinná látka – silymarin – je potřeba je roztlouct a nejlépe je konzumovat za studena. Možností, jak si blahodárné účinky ostropestřce dopřát, je však hned několik:
- drcený ostropestřec – drcené plody přimíchejte alespoň do jednoho jídla denně. Nejedná se o žádnou lahůdku, v jogurtu, ovesné kaši nebo smoothie se ale snadno ztratí.
- ostropestřec jako čaj – ostropestřec je vhodné namočit přes noc do studené vody, ráno nechat projít varem a scedit. Část účinných látek se však horkou vodou zničí.
- olej z ostropestřce – při výběru ostropestřecového oleje dejte přednost tomu panenskému, tedy lisovanému za studena, který si zachovává maximum účinných látek. Obvykle stačí jedna až dvě lžičky denně jako doplněk stravy nebo jako součást studené kuchyně.
- ostropestřec v kapslích a tinktura z ostropestřce – jedná se o pohodlnou formu užívání ostropestřce bez nutnosti přimíchávat drcený plod do jídla. V tabletách a tinkturách je často vyšší koncentrace silymarinu, a proto jsou vhodné při vážnějších jaterních problémech – například při léčbě mononukleózy.
Kdy ostropestřec užívat?
Nejlépe nalačno nebo před jídlem. Jako prevence a podpora činnosti jater se doporučují několikatýdenní kúry dvakrát až třikrát ročně – většinou na jaře a na podzim. Během kúry se vyhněte alkoholu, tučným pokrmům a nezdravým polotovarům.