Para ořechy, které svým tvarem připomínají měsíčky mandarinky, jsou semena tropického stromu s názvem juvie ztepilá. Přesto, že u nás nevévodí žebříčku ořechové popularity (nejsou tak známé jako třeba kešu), jsou výjimečně chutné a nutričně bohaté.
Para ořechy a zdraví
Para ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, hodnotných bílkovin a antioxidačního vitamínu E. Čím ale mezi ostatními ořechy jednoznačně vynikají, je nejvyšší obsah vitamínu B a selenu.
Díky tomu prospívají nejen pokožce, nehtům a vlasům, ale i imunitnímu systému, správné činnosti štítné žlázy a krvetvorbě. Selen se také podílí na psychické pohodě a plodnosti (zejména u mužů).
Para ořechy v kuchyni
Právě kvůli vysokému obsahu selenu je k para ořechům potřeba přistupovat trochu jako k doplňkům stravy – kdybyste slupli celý balíček na posezení, můžete se snadno předávkovat. Doporučená porce para ořechů je proto 1 až 3 kousky (závisí na jejich velikosti) denně.
Můžete je pravidelně sezobnout ke svačině nebo si jimi ráno ozdobit ovesnou kaši. Chutnají jemně nasládle až máslově.