Rakytník řešetlákový je keřík se sytě oranžovými plody typickými svou osvěžující barvou i chutí – kuličky rakytníku jsou totiž opravdu kyselé (někdy s nahořklým nebo naopak nasládlým podtónem).
Kromě vitamínu C, kterého je v rakytníku 10x více než v pomeranči, obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín D (nezbytný pro kosti i obranyschopnost) a vitamín E, který je silným antioxidantem.
Sám o sobě rakytník zachutná jen málokomu. Často proto bývá součástí bylinných čajových směsí vhodných na podporu imunity. Také se z něj vyrábí šťáva nebo marmeláda a přidává se do zdravějších sladkostí pro děti.
Pomyslným králem všech rakytníkových výrobků je rakytníkový olej, který se získává právě z jeho plodů. Je zdrojem antioxidantů a nenasycených mastných kyselin. Příznivě působí na kardiovaskulární systém, podporuje obranyschopnost a vyživuje pokožku zevnitř. Při vnějším použití zlepšuje pružnost pleti a zpomaluje projevy stárnutí. Je vhodný i pro péči o jemnou dětskou pokožku nebo při léčbě akné, ekzémů a lupénky.