Pokud jste někdy vybírali kávu, nejspíš jste se už setkali s klasickým kávovým dilematem – arabika nebo robusta? A čím se vlastně liší?
Rozdíl je ve způsobu pěstování, tvaru zrnek, chuti i obsahu kofeinu.
Arabika tvoří asi 70 % celosvětové produkce a je u milovníků kávy oblíbenější. Vyniká totiž rozmanitostí chutí. Své příznivce si ale získává i robusta, která má až trojnásobný obsah kofeinu. Její chuť je zemitá až dřevitá s problesky hořkých tónů. Kyselost byste v ní naopak hledali marně.
Robusta neboli kávovník statný navíc při pěstování lépe odolává nemocem. Roste v nižších nadmořských výškách, a to především na východní polokouli – nejvíce ve Vietnamu. Pěstuje se ale i v Brazílii nebo Indonésii.
Zlatou střední cestou pak může být směs arabiky a robusty – v té se robusta postará o intenzivní chuť a jemnou, ale dokonale krémovou pěnu.