Kvalitní zelenina je základním stavebním kamenem zdravého jídelníčku. Jenže co si počít v zimě? Nezoufejte. Zelenina totiž nemusí být čerstvá, aby skvěle chutnala a dodala potřebné živiny.
Mražená zelenina
Mražená zelenina rozhodně není žádná nouzovka. Naopak. Pokud se zmrazí čerstvá a zralá, zachová si mnohem více živin než zelenina z dovozu utržená ještě nedozrálá. Mraženou zeleninu se proto vyplatí mít vždy po ruce. Nejlépe uděláte, když se spolehnete na domácí výpěstky, které si sami zamrazíte, nebo se poohlédnete po směsích v biokvalitě.
Sušená zelenina
Také sušení není jako způsob uchovávání zeleniny úplně k zahození. Určité množství vitamínů se sice ztratí, část však spolu s potřebnou vlákninou a skvělou chutí zůstává. Ve vodě pak zelenina opět nabobtná a vypadá jako „zamlada“. Je proto ideální volbou do polévek.
- TIP: Kromě klasické sušené zeleniny vyzkoušejte i zeleninu sušenou mrazem nebo zeleninové chipsy, které můžete chroupat místo nezdravých slaných pochutin.
Sterilovaná zelenina
Sladko-kyselá sterilovaná zelenina, jak ji známe od babičky, se hodí jako obloha nebo příjemné zpestření hlavních jídel. Stejně tak se ale dokáže obejít i bez zbytečných dochucovadel. Třeba v podobě rajčat v konzervě, která jsou nezbytnou výbavou všech milovníků italské kuchyně.
- TIP: Vyzkoušejte také lehce pikantní ajvar, který si oblíbí i zarytí odpůrci zeleniny.
Na výsluní se pak právem vrací i fermentovaná zelenina, jako je kysané zelí, pickles nebo kimchi. Kvašené potraviny totiž prospívají střevní mikroflóře, a tím zároveň posilují imunitní systém.