Povidla jsou naším tradičním pokrmem, který se těší oblibě i v sousedním Rakousku. Nejčastěji se vyrábí ze švestek nebo hrušek a na rozdíl od marmelád a džemů se obejdou bez přídavku cukru – stačí jen zralé ovoce. To se vaří nebo peče do typicky kašovité konzistence. Dobrá povidla tedy poznáte jednoduše: ve složení nenajdete cukr, konzervanty, barviva ani umělá dochucovadla.
Co s nimi? Většině z nás se asi vybaví povidlové buchty, šátečky, vdolky nebo frgály. Stejně dobře ale poslouží jako náplň kynutých knedlíků či k promazání perníku na plech. Perfektně ladí také s mákem. Povidla zároveň mohou být základem nasládlé omáčky k masu – zvěřině či uzenému. K chuťově výrazným sýrům pak ladí švestkové čatní, které lze z povidel snadno vyrobit.
A proč jsou tak oblíbená? V jednoduchosti je krása. Sladká ovocná chuť s nakyslým šmrncem potěší gurmány i vybíravé děti. Povidla jsou navíc trvanlivá a přirozeně hustá, takže se s nimi dobře pracuje a z buchet nevytékají.