Lámete si hlavu, čím pohostit vegany během Vánoc? Nebo vám prostě jen klasická štědrovečerní večeře nic neříká, a tak byste na to rádi šli letos trochu jinak? Žádný problém – víme, čím nahradit vánočního kapra a jak na veganský bramborový salát!
Vánoční veganská ryba
Suroviny:
- nori řasy
- hladká mouka
- lněné semínko
- rostlinné mléko
- křupavá strouhanka
- bílé tofu
- koření na ryby (nebo koření podle chuti)
- řepkový olej
Kostku bílého tofu rozkrájíme na silnější plátky (ideální je zhruba 1 cm), které následně obalíme v plátech nori řasy. Řasu můžeme dle potřeby potřít vodou, aby na tofu lépe přilnula.
Následuje trojobal: do tří misek si připravíme mouku, směs lněného semínka s rostlinným mlékem (nahradí vejce) a strouhanku smíchanou s kořením. Připravené tofu pak klasicky obalíme postupně ve všech vrstvách. Smažíme na rozpáleném řepkovém oleji asi 2 minuty z každé strany.
TIP: Pokud si na rybí chuť nepotrpíte, sáhněte po mražené hotovce značky Linda McCartney (k dostání v naší prodejně). Jejich luxusní veganskou pečeni vám budou ujídat všichni spolustrávníci! Z dalších alternativ se nabízí také celer nebo hlíva v trojobalu, případně luštěninové karbanátky či rostlinné náhrady dle vaší chuti.
Veganský bramborový salát
Suroviny (na 4 porce):
- 3–4 mrkve
- mražený hrášek
- větší bílá cibule
- olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu
- 8–10 středně velkých brambor
- 2 kyselé okurky
- malá červená cibile
- černá sůl
- himalájská sůl
- pepř
- hořčice
- tofunéza/mayonette/sójový jogurt (nejlepší je kombinace kelímku tofunézy a 200 g Sojade jogurtu
Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme. Mezitím si na drobno nakrájíme bílou cibuli a na oleji ji orestujeme dozlatova. Následně přidáme mrkev nakrájenou na tenká kolečka, himalájskou sůl a pepř a restujeme asi 5 minut.
Poté k mrkvi přidáme hrášek a za občasného promíchání necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 10–15 minut. Když je mrkev měkká, můžeme směs odstavit.
Kyselé okurky a červenou cibuli nakrájíme na drobno, brambory rozkrájíme na souměrné kostičky. Poté smícháme veškerou připravenou zeleninu s bramborami, přidáme tofunézu a sojový jogurt (případně jinou alternativu rostlinné majonézy) a důkladně promícháme. Na závěr dochutíme černou solí, která salátu dodá výraznou vajíčkovou chuť.
Salát necháme vychladit a podáváme.
Dobrou chuť!