Vánoce zdravě a s chutí: Seitanové rolády a bramborový salát se sojanézou
23.12.20 511x přečteno
Vyhýbáte se masu nebo k vaší štědrovečerní tabuli zasedne vegan či veganka? Máme pro vás skvělý tip, jak připravit chutnou, výživnou a veganskou (nejen) vánoční večeři, kterou budou nadšeně ochutnávat všichni přísedící.
Bramborový salát se sojanézou
Suroviny na sojanézu:
- 100 ml sójového mléka
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce černé soli
Všechny uvedené suroviny rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám nepodaří dosáhnout požadované konzistence, můžete si pomoci přidáním malého množství mouky, škrobu či tofu natural.
TIP: Alternativou je také kupovaná sojanéza či veganská majonéza.
Další suroviny:
- uvařené a oloupané brambory
- mrkev
- hrášek
- sterilované okurky
- (červená) cibulka
- další zelenina dle vašich zvyklostí
- sůl, pepř
Veškerou zeleninu nakrájíme na stejnoměrné kostičky, smícháme se sojanézou a případně dochutíme solí a pepřem. Necháme několik hodin odležet v lednici, aby se propojily všechny chutě.
Seitanové mini rolády
Suroviny:
- 250 g pšeničné bílkoviny
- 30 g sušeného lahůdkového droždí
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce provensálských bylinek
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 100 ml sojové omáčky
- 375 ml teplé vody
Náplň:
- zelenina dle chuti a fantazie (my jsme zvolili papriku, šalotku a okurky)
TNejprve smícháme suché ingredience. V další nádobě pak smícháme mokré suroviny, které následně vlijeme do suché směsi. Vše důkladně promícháme a vzniklou hmotu rukama hněteme asi 2 minuty.
Hmotu rozdělíme na 4 části a z každé v ruce vytvarujeme placku (seitan může být tužší, nebojte se trochu zatahat). Do každé placky vložíme náplň, zarolujeme a pevně zabalíme do alobalu.
Roládky zabalené v alobalu připravujeme v páře (bez obav použijte klasický pařák na knedlíky), a to asi 40 minut.
TIP: Než se pustíte do výroby rolád, je dobré si přípravu seitanu vyzkoušet „nanečisto“. Chce to trochu cviku, správný odhad konzistence i délky napařováni. Také si jej můžete jednoduše připravit bez náplně, zvolit si libovolný tvar či jiné dochucení. Seitan je opravdu variabilní.
Dobrou chuť!