DOPRAVA ZDARMA při objednávce nad 1999 Kč!

Vánoce zdravě a s chutí: Seitanové rolády a bramborový salát se sojanézou

23.12.20 511x přečteno

Sdílet



Vánoce zdravě a s chutí: Seitanové rolády a bramborový salát se sojanézou

Vyhýbáte se masu nebo k vaší štědrovečerní tabuli zasedne vegan či veganka? Máme pro vás skvělý tip, jak připravit chutnou, výživnou a veganskou (nejen) vánoční večeři, kterou budou nadšeně ochutnávat všichni přísedící.

Bramborový salát se sojanézou

Suroviny na sojanézu:

  • 100 ml sójového mléka
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce černé soli

Všechny uvedené suroviny rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám nepodaří dosáhnout požadované konzistence, můžete si pomoci přidáním malého množství mouky, škrobu či tofu natural.

TIP:  Alternativou je také kupovaná sojanéza či veganská majonéza.

Další suroviny:

  • uvařené a oloupané brambory
  • mrkev
  • hrášek
  • sterilované okurky
  • (červená) cibulka
  • další zelenina dle vašich zvyklostí
  • sůl, pepř

Veškerou zeleninu nakrájíme na stejnoměrné kostičky, smícháme se sojanézou a případně dochutíme solí a pepřem. Necháme několik hodin odležet v lednici, aby se propojily všechny chutě.

Seitanové mini rolády

Suroviny:

  • 250 g pšeničné bílkoviny
  • 30 g sušeného lahůdkového droždí
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 ml sojové omáčky
  • 375 ml teplé vody

Náplň:

  • zelenina dle chuti a fantazie (my jsme zvolili papriku, šalotku a okurky)

TNejprve smícháme suché ingredience. V další nádobě pak smícháme mokré suroviny, které následně vlijeme do suché směsi. Vše důkladně promícháme a vzniklou hmotu rukama hněteme asi 2 minuty.

Hmotu rozdělíme na 4 části a z každé v ruce vytvarujeme placku (seitan může být tužší, nebojte se trochu zatahat). Do každé placky vložíme náplň, zarolujeme a pevně zabalíme do alobalu.

Roládky zabalené v alobalu připravujeme v páře (bez obav použijte klasický pařák na knedlíky), a to asi 40 minut.

TIP: Než se pustíte do výroby rolád, je dobré si přípravu seitanu vyzkoušet „nanečisto“. Chce to trochu cviku, správný odhad konzistence i délky napařováni. Také si jej můžete jednoduše připravit bez náplně, zvolit si libovolný tvar či jiné dochucení. Seitan je opravdu variabilní.

Dobrou chuť!



Kam dále?

Přihlášení zavřít
Cookies zavřít

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.