Semínka dýně jsou nedoceněnou nutriční bombou. Získávají se usušením a následným oloupáním semen dýně obecné či dýně olejné, které se běžně pěstují i u nás. Dýňová semínka tak můžeme s čistým svědomím nazývat lokální (super)potravinou.
Proč zařadit dýňová semínka do jídelníčku?
Dýňová semínka jsou bohatá na zdravé tuky včetně nedostatkových omega-3 mastných kyselin, ale i na bílkoviny, kterých mají až 30 %. Zároveň jsou zásobárnou nezbytných minerálů, jako je hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor či mangan, a obsahují také vitamíny skupiny B a vitamín A.
Díky tomu působí jako silný antioxidant, posilují imunitní systém, pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi a prospívají pleti i vlasům.
Jsou také přirozeným zdrojem aminokyseliny tryptofan, která ovlivňuje dobrou náladu i kvalitu spánku.
- TIP: Semínka v biokvalitě nejsou kontaminována pesticidy, dusičnany či jinými škodlivými látkami, které se běžně používají v konvenčním zemědělství.
Dýňová semínka v kuchyni
Loupaná dýňová semínka mají jemnou ořechovou chuť, někdy s příjemně nahořklými tóny. Můžete je zobat jen tak nebo je přimíchat do müsli či těsta na domácí pečivo. Poslouží také jako efektní a chutný doplněk salátů či ozdoba krémových polévek.
- TIP: Chuť dýňových semínek ještě více vynikne, když je krátce opražíte. Jejich stravitelnost naopak zvýšíte několikahodinovým namáčením ve vodě.