Jáhly jsou vyloupaná zrna prosa setého. Mají zlato-žlutou barvu a překypují živinami. Zaručeně tak rozzáří vaše talíře a potěší vaše tělo.
Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, dobře stravitelné a velmi výživné. Jsou proto vhodné pro strávníky v jakémkoliv věku. Kromě kvalitních sacharidů obsahují také nezanedbatelné množství vlákniny, vitamíny skupiny B a mnohé minerální látky – například draslík, hořčík, fosfor, měď, železo nebo zinek. Vynikají i obsahem křemíku, který je zásadní pro elasticitu kůže či krásné vlasy a nehty – kromě zdraví tak jáhly pečují i o naši krásu.
Jáhly v kuchyni
Jáhly se u nás konzumují už po staletí, a tak byste v (pra)babiččiných kuchařkách určitě objevili hned několik jahelných pokladů. Kromě příloh najdou uplatnění i ve sladkých pokrmech, jako je jáhlová kaše, jahelník (obdoba rýžového nákypu) nebo jáhlové šišky (čili škubánky).
- TIP: Vyzkoušejte i jáhlovou mouku, která patří k oblíbeným bezlepkovým moukám.
Příprava jáhel má jen jeden malý zádrhel – nejprve je potřeba jáhly důkladně propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily své přirozeně nahořklé chuti. Pak už se jen vaří ve vodě do měkka, jako třeba rýže nebo pohanka. Trvá to asi 15 minut (případně 25 minut, pokud mají mít kašovitou konzistenci).