Kombucha je kvašený nápoj na bázi čaje. Proces jeho fermentace umožňuje tradiční „houba“, která vlastně není žádnou houbou, ale symbioticky působící kulturou bakterií a kvasinek.
Z kvalitního zeleného čaje, který sám o sobě obsahuje řadu prospěšných látek (například polyfenoly, katechiny či antioxidanty), tak vzniká unikátní elixír doslova překypující životem. Vesele v něm pobývají především zdraví prospěšné bakterie kmene gluconacetobacter a bacillus coagulans či lactobacily. Nechybí ani pestrá škála enzymů a vitaminů – zejména těch skupiny B.
- První zmínky o tomto elixíru života pochází z roku 221 před naším letopočtem. Podle legendy získal své označení spojením jména korejského lékaře Kombu, který ji ve své praxi rád využíval, a japonského slova cha (čaj). Svými povzbuzujícími a blahodárnými účinky proslula kombucha už tehdy – používala se k léčbě zánětů i nádorů nebo poruch imunity. Gejšám pak byla nepostradatelnou pomocnicí pro udržení štíhlé postavy a mladistvého vzhledu. Vědeckým zkoumáním však prošla až okolo roku 1920.
Proč kombuchu pít?
Široké spektrum probiotik a kvasinek se postará o rovnováhu střevní mikroflóry, která ovlivňuje nejen zažívání, ale i imunitu a celkovou fyzickou i psychickou pohodu. Antioxidanty obsažené v kombuše navíc organismus chrání před volnými radikály a nežádoucími látkami, jež nás v moderním světě obklopují.
Kombucha také skvěle chutná, a to i přesto (nebo možná právě proto), že je zcela přírodní. Její chuť je dokonale osvěžující. Celkové povzbuzení pak ještě podpoří kofein (tein) obsažený v zeleném čaji. Fermentací se přitom účinnost těchto látek až několikanásobně zvyšuje. Na rozdíl od chemických energetických nápojů však toto nakopnutí postupně odezní bez výrazných propadů energie.
- TIP: S násadou, kterou seženete v naší prodejně, si kombuchu zvládnete sami vyrobit doma.