Proč se bílému cukru přezdívá bílý jed? Jeho nadbytek nám škodí a snadno si na něm vytvoříme regulérní závislost. Rafinací a bělením navíc dochází ke ztrátě minerálních látek a zvýšení glykemického indexu. O něco zdravější variantou je proto nebělený cukr třtinový. Ten se pyšní vyšším obsahem stopových prvků, jako jsou vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo. Jejich množství je však mizivé (pokud cukr nekonzumujeme na kila, což bychom ani u toho třtinového neměli).
Další, poměrně novou alternativou je kokosový cukr, který se vyrábí z nektaru ručně sbíraných květů kokosových palem. Má nižší glykemický index a lahodně karamelovou chuť. Za zmínku pak stojí také panela (známá i jako rapadura). Ta sice svým vzhledem cukr připomíná, jedná se však o sušenou třtinovou šťávu. Její chuť je velmi plná a skvěle se hodí do perníku. Panela si navíc zachovává cenné látky obsažené v cukrové třtině – vitamíny A, B, C, D a E, z minerálů pak především vápník, železo, draslík či fosfor.
Nenechte si mazat med kolem pusy
Z tekutějších sladidel se kromě tradičního včelího medu těší oblibě i všemožné druhy sirupů – javorový, agávový, datlový či rýžový a další. Všechny jsou přírodní, některé však obsahují koncentrovanou fruktózu (například agávový), se kterou to opět není radno přehánět. Dát si lžičku do čaje nebo kaše je ale naprosto v pořádku.
- TIP: Vyzkoušejte melasu, která má vysoký obsah minerálů a pomůže například s doplněním železa. Kvůli její specifické chuti se ale většinou užívá spíše jako doplněk stravy
Tím ale možnosti, jak si osladit život, zdaleka nekončí. Zajímavou alternativou je například inulin – rozpustná rostlinná vláknina s přirozeně sladkou chutí. Inulin má velmi nízký obsah kalorií, příznivě ovlivňuje zažívání a je vhodný i pro diabetiky. K dostání je ve formě jemného bílého prášku nebo jako součást oblíbeného čekankového sirupu.
Umělým sladidlům odzvonilo
Umělá sladidla už dávno vyšla z módy, naštěstí však existují přírodní látky, které je zdravě a hravě nahradí. Patří k nim například přírodní cukerný alkohol erythritol stejně jako xylitol neboli březový cukr. Oproti běžnému cukru mají mnohem nižší glykemický index i kalorickou hodnotu, a přesto srovnatelnou sladivost.
Naprosto přírodní variantou je také stévie – malá rostlinka, jejíž sladivost cukr několikrát překonává. Je v podstatě bez kalorií a můžete ji použít přímo ve formě zelených lístečků, nebo sušeného prášku.