Himálajská sůl se těší čím dál větší slávě. Přestože se nejčastěji zbarvuje do široké palety růžových odstínů, ve svém pomyslném stádu má i jednu černou ovci, která však klame tělem. Nejedná se o žádný odsouzeníhodný nepodarek, ale speciální druh soli s hindským názvem Kala Namak neboli černá sůl. Ta je tvořena, stejně jako jiné soli, chloridem sodným. Kromě toho však obsahuje i další látky, které ji propůjčují unikátní vlastnosti. Jde především o železo a síru, která jí dodává specifickou vůni a chuť nápadně připomínající vajíčka.
Kvůli obsahu minerálů se černá sůl doporučuje lidem trpícím chudokrevností či trávicími obtížemi. Zároveň se jí připisují antioxidační účinky. Její chuti a vůně si pak s radostí užívají vegani, kteří nepoužívají vejce. Je proto ideálním dochucovadlem pomazánek a dalších „vaječných“ pokrmů.
A po které černé soli sáhnout? Nejlepší volbou je nerafinovaná sůl, která nebyla chemicky upravena, a tak neobsahuje konzervační ani protispékavé látky jako soli rafinované.