Erythritol je přírodní sladidlo, které se běžně vyskytuje v ovoci či zelenině. Řadí se mezi polyoly (cukerné alkoholy), o kterých se dnes mluví jako o nejlepší možné alternativě cukru.
Erythritol se nejčastěji vyrábí fermentací glukózy za pomoci kvasinek. I přes sladivost srovnatelnou s cukrem má velmi nízkou – v podstatě nulovou – kalorickou hodnotu i glykemický index, a navíc neohrožuje zdraví našich zubů. Na rozdíl od některých jiných sladidel pak v běžných dávkách nemívá nežádoucí účinky na naše trávení.
Erythritol v kuchyni
Erythritol jako cukr nejen chutná, ale i vypadá. Při vaření a pečení s ním proto můžete nakládat tak, jak jste zvyklí – cukr s ním můžete nahradit úplně, nebo jen částečně. Je vhodný ke slazení nápojů, pečení i dochucení vařených jídel.