Mamíí, kakajko! Taky se vám při zmínce o kakau vybaví vzpomínka na nápoj našeho dětství? Semena kakaovníku však mají mnohem víc co nabídnout.
- Věděli jste, že...? Většina světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe. Zároveň jsou tyto plantáže jediným zdrojem finančních příjmů mnoha tamních domácností. Pro čisté svědomí a férovější svět se tak vyplatí sahat po fair trade kakau, za které jeho producenti dostali férově zaplaceno. Certifikát fair trade jde navíc ruku v ruce s ekologickým pěstováním, což se odrazí na kvalitě kakaa i jeho chuti.
Pokud vybíráte kakaový prášek, na klasické instantní nápoje pro děti raději zapomeňte. Obsahují víc cukru než kakaa. Takový nápoj si doma připravíte mnohem zdravěji – stačí rozmíchat kvalitní kakaový prášek v teplém rostlinném či živočišném mléce a podle chuti dosladit.
Vyzkoušejte kakaové boby
Na přirozené sladkosti kakao získává pražením. Pokud však chcete využít maximum blahodárných účinků, které kakaové boby skrývají, raději sáhněte po nepraženém kakau nebo rovnou celých bobech. Jsou bohaté na antioxidanty a minerální látky, jako je hořčík, železo, měď či zinek. Snižují únavu a mají příznivý vliv na naši náladu, a to i ve stresových obdobích.
Lisováním pražených kakaových bobů pak vzniká nejen kakaový prášek, ale i kakaové máslo. To se používá pro zjemnění chuti při výrobě čokolády, ale najde uplatnění i v péči o tělo – zejména o citlivou a velmi suchou pokožku. Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků, a tak odolává vysokým teplotám. Zároveň obsahuje antioxidanty, které zabraňují žluknutí a bojují proti předčasnému stárnutí našich buněk. Má jemnou strukturu a příjemnou čokoládovou vůni.