Hořká chuť má své kouzlo – obliba piva je toho jasným důkazem. Na rozdíl od alkoholu si však lásku k hořké čokoládě snadno obhájíte. Kvalitní čokoláda totiž překypuje antioxidanty i látkami, které zlepšují náladu.
Omamná chuť kakaa
O vysokoprocentní čokoládě se traduje, že jí k uspokojení mlsných jazýčků stačí jen málo. Čokoholici však vědí, že je malé množství velmi relativní pojem. Do kvalitní hořké čokolády se ale bezesporu vyplatí investovat. V ideálním případě rovnou sáhněte po biočokoládě nebo čokoládě s označením fair trade.
Počítejte přitom s univerzální čokoládovou rovnicí: čím kvalitnější čokoláda, tím větší chuťový zážitek, ale i pozitivní účinky na zdraví. Mezi odborníky se mluví zejména o snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny. Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je navíc bohatým zdrojem antioxidantů, které snižují riziko rozvoje celé řady onemocnění včetně takzvaných civilizačních chorob.
Čokoláda také spolehlivě dodá energii a povzbudí mozkovou činnost. Zvyšuje nízký krevní tlak i produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls a zlepšuje využití tukových zásob.
Při výběru zapojte všechny smysly
Kvalitní čokoláda by měla při rozlomení křupnout a lehce se rozplynout v ústech. Její povrch by měl být lesklý, bez povlaku a skvrn.