A co káva? Ta je zdravá? Odborníci jsou optimističtí – konzumace kávy podle nich může snižovat riziko některých civilizačních chorob. Zároveň ale přiznávají, že se káva nehodí pro každého. Drtivá většina z nás však dříve či později objeví variantu, se kterou najde společnou řeč.
Milovníci kvality sáhnou po výběrové kávě z místních pražíren. I z dovozu se ale vyplatí vybírat fairtrade kávu a/nebo biokávu. Budete tak mít jistotu, že byla vypěstována za přísných podmínek ekologického zemědělství (tedy bez pesticidů a chemických hnojiv) a její producenti za ni dostali férově zaplaceno. Jestli dáte přednost zrnkové kávě, nebo zvolíte namletou, je jen na vás. Obecně však platí, že je kávová zrna lepší mlít co nejkratší dobu před přípravou.
Alternativy a náhrady kávy
Pokud máte vysoký tlak, nebo vám kofein nesedí z jiných důvodů (těhotenství, kojení), zachrání vás bezkofeinová káva. Můžete si tak dopřát oblíbenou kávovou chuť bez kofeinového nabuzení – klidně i před spaním. Při výběru dejte přednost takové kávě, která byla kofeinu zbavena šetrnou metodou bez chemických prostředků, tedy za pomoci vody a aktivního uhlíku.
Zdravotní benefity a podporu hubnutí pak nabízí zelená káva, která se vyrábí z nepražených kávových zrn. Vyniká obsahem kyseliny chlorogenové (stejně jako yerba maté), která pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi; pražením se však ničí. Zelená káva je také bohatá na antioxidanty a obsahuje kofein, takže podporuje fyzický výkon i duševní činnost.
Další možností, jak si užít kávovou chuť, jsou náhrady kávy. Výběr je široký – od klasické melty přes čekankové kafe a různé obilné směsi až po kávoviny s přídavkem pampeliškového kořene nebo fíků, které násobí blahodárné účinky na zažívání.