Kokosové mléko se vyrábí z kokosové dužiny. Je bez lepku i laktózy, a tak si ho oblíbí nejen milovníci exotických chutí, ale i vegani a lidé s intolerancemi. Kokosové mléko koupíte v plechovce nebo tetrapaku, a to buď klasické nebo se sníženým obsahem tuku.
Kokosové mléko v kuchyni
V asijské kuchyni se používá podobně jako v českých pokrmech smetana. Neodmyslitelně proto patří do kari (skvěle ladí s krevetami i tofu) stejně jako do indického dhalu či luštěninových a krémových polévek. Určitě ho vyzkoušejte s dýní!
Kvalitní kokosové mléko po vychlazení zhoustne a dá se vyšlehat. Můžete ho tak použít jako náhradu klasické šlehačky nebo do dortových krémů. Oblíbená je také kombinace s chia semínky, která po nabobtnání vytvoří chia puding. Skvěle chutná i v mléčné rýži, ovesné kaši či domácí zmrzlině.
- Hodí se vědět: Kokosové mléko, které najdete mezi běžnými rostlinnými alternativami mléka (sójové, ovesné či mandlové), je určeno spíše do kávy či cereálií – prostě všude tam, kde byste použili mléko kravské. Není tak tučné, a tak smetanu nahradit nedokáže.
Na cesty si pak nezapomeňte přibalit kokosové mléko v prášku. Rozmícháním ve vodě z něj uděláte klasické rostlinné mléko. Můžete ho přidat do smoothie či kaše nebo ho směle použít při vaření.