Levandule je rostlina typická pro oblast Provence a Středomoří, stejně dobře se jí ale daří i na jižní Moravě. Ať už roste kdekoliv, radost dělá hned několikrát – krásně voní, hezky vypadá a luxusně chutná.
Silice z levandule, tedy levandulový olej, má protizánětlivé, antiseptické a repelentní účinky. Pytlíček se sušenou levandulí zavěšený ve skříni proto spolehlivě odradí šatní moly. Levandulový olej také dezinfikuje, a tak může být nápomocný k ošetření drobných ranek na kůži.
V gastronomii se levandule používá jako koření – oblíbená je na výrobu voňavých čajů a sirupů. Čaje s obsahem levandule pomáhají udržet psychickou pohodu, klidní premenstruační potíže i rozbouřené trávení. Díky uklidňujícímu účinku působí proti nespavosti. Levandule zároveň patří k jedlým květům a v pokrmech vypadá opravdu efektně. Zkuste ji přidat do dortových krémů nebo domácích zmrzlin.
V aromaterapii se levanduli připisují zklidňující účinky. Konejší při chmurách, smutku i rozrušení a pomáhá mírnit nespavost u dětí i dospělých. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších relaxačních vůní. Vyzkoušet ji můžete v podobě esenciálního levandulového oleje, vonné tyčinky, svíčky nebo třeba přírodního osvěžovače vzduchu.