Každý ořech má své kouzlo, mandle jsou ale kromě zdravotních benefitů oblíbené i pro svou lahodnou chuť. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patří ty z Valencie, Malagy a Sicílie. Dobrá mandle musí být tvrdá a uvnitř bílá či krémová. Chutnat má jemně a nasládle.
Mandle jsou bohaté na vitamíny skupiny B (především B2 a kyselinu listovou) a vitamín E, který je silným antioxidantem. Zároveň jsou zdrojem mnoha minerálních látek (zejména hořčíku, vápníku, draslíku, mědi či zinku) a obsahují velké množství vlákniny.
- Hodí se vědět: Tak jako všechny ořechy mají i mandle poměrně hodně tuků. Přestože jde o prospěšné tuky, kterým bychom měli dávat přednost, zvyšují celkovou kalorickou hodnotu. V rámci snah o vyváženou stravu či redukci hmotnosti se tak držte rozumné míry a mandlí si dopřejte maximálně hrst denně.
Z mandlí se vyrábí mandlový olej, mandlové máslo nebo rostlinné mandlové mléko. Hitem posledních let je ale mandlová mouka, která usnadní zdravější pečení. Jedná se o jemně namleté mandle zbavené části tuku, které v receptech částečně nahradí klasickou bílou mouku. Buchty, pečivo nebo sušenky tak mohou mít mnohem méně sacharidů a o to víc prospěšných živin, kterými mandle překypují.