Melasa, někdy nazývaná jako „černé zlato“, je hustý tmavý sirup, který vzniká vylisováním cukrové třtiny nebo řepy. Z něj se dále vyrábí klasický cukr, který však přichází o většinu cenných látek obsažených v melase. Vzhledem ke specifické chuti se melasa používá spíše jako doplňkové sladidlo nebo doplněk stravy. Oproti medu obsahuje asi o třetinu méně kalorií.
Jaké vitamíny a minerály melasa skrývá? Z minerálních látek je to zejména vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď a chrom. Z vitamínů pak obsahuje především zástupce skupiny B – B1, B2, B5, B6 a kyselinu listovou.
Melasa patří k nejbohatším rostlinným zdrojům železa. Často po ní sahají vegani nebo lidé, kteří trpí chudokrevností. Aby se železo dobře vstřebalo, je vhodné ho kombinovat s vitamínem C. Ráno si tak můžete dopřát třeba teplou vodu se lžící melasy a trochou citronovou šťávy.
Konzumace melasy je kromě anémie (chudokrevnosti) doporučována také při revmatických poruchách či zácpě. Slouží i jako prevence v doporučené dávce 1 až 3 lžičky denně. Melasu lze ale použít i zevně, tedy nanést na pokožku. Uleví při ekzémech nebo lupénce.
Chuťově se melasa hodí například do perníku nebo sušenek. Stejně tak s ní můžete osladit i kaši nebo smoothie.