Quercetin (nebo také kvercetin) je flavonoid rostlinného původu, který bývá spojován s podporou celkové vitality, vytrvalosti a imunitního systému.
Kde se quercetin nachází?
Protože se jedná o rostlinný pigment, nejvíce quercetinu najdeme v tmavě zbarveném ovoci a zelenině – zejména v červené cibuli, lesních plodech, jablkách, třešních, červeném víně a rajčatech. Kvalitním zdrojem quercetinu ale může být i kakao, olivový olej, zelený a černý čaj nebo některé bylinky.
Neničí se tepelnou úpravou ani zmrazením.
- TIP: Quercetin je běžně dostupný také jako doplněk stravy – často v kombinaci s bromelainem a vitamínem C pro lepší vstřebatelnost a celkovou synergii.
Quercetin a zdraví
Quercetin je velmi silný antioxidant. Předpokládá se, že působí proti zánětlivým a rakovinotvorným procesům a pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin. Také se osvědčil jako přírodní antihistaminikum – tlumí alergické reakce (například po bodnutí hmyzem) a astmatické záchvaty.
Podle některých studií je quercetin vhodné užívat při zvýšené hladině kyseliny močové. Další výzkumy pak naznačují, že může zvyšovat odolnost organismu i sportovní výkon.