Resveratrol je přírodní antioxidant a polyfenol, jehož blahodárné, preventivní a omlazující účinky jsou předmětem mnoha moderních odborných studií.
Resveratrol se vyskytuje především ve slupkách a jadérkách hroznů a černého rybízu, dále také v borůvkách, moruších a grapefruitu, ale i v arašídech nebo v kakau. Zároveň je k dostání jako přírodní doplněk stravy.
- Právě kvůli resveratrolu v hroznech se konzumace přiměřeného množství vína považuje za zdraví prospěšnou. Bohatší na resveratrol je přitom víno červené – velmi však závisí na odrůdě a kvalitě zpracování.
Resveratrol a zdraví
K předpokládaným pozitivním účinkům resveratrolu patří snižování rizika rakoviny (především prostaty). Některé studie pak prokazují jeho účinnost při léčbě nemocí způsobených chřipkovými viry či herpesviry. Hovoří se také o příznivém vlivu na imunitní systém a optimalizaci krevního tlaku.
Díky jeho antioxidačnímu působení se navíc resveratrol považuje za účinný zpomalovač stárnutí buněk, a tím i celého organismu. Japonská lidová medicína pak na něj odpradávna spoléhá při léčbě různých zánětlivých onemocnění či poruch metabolismu tuků.