Rozinky jsou sušené plody vinné révy a většina z nás k nim má jasně vyhraněný vztah – buď je milujeme, nebo nenávidíme a vytrvale je vydloubáváme z vánočky. Právě do pečení se totiž rozinky používají nejčastěji. Stejně tak jsou (ne)oblíbenou součástí müsli, granol, raw tyčinek a studentských oříškových směsí.
Díky velké koncentraci přirozeně se vyskytujících cukrů jsou rozinky velmi sladké a tělu dodají rychlou energii. Zároveň jsou bohaté na nezbytnou vlákninu. Jejich mlsání si tak nemusíte vyčítat.
K sušení se nejčastěji používají tzv. sultánky – vinné odrůdy s velkými a sladkými plody bez semen. Ty zpravidla bývají skvělou volbou. Při výběru rozinek se však vyhněte sířeným plodům. Hojně využívaný oxid siřičitý totiž sice prodlužuje trvanlivost a udržuje zářivější barvu, ale zároveň bývá častým alergenem. Co je naopak neškodné, je kapka oleje, kterou občas najdete ve složení – zajišťuje, aby se na sebe rozinky tolik nelepily a snadněji se uzobávaly.
- Pozor: Rozinky jsou toxické pro domácí mazlíčky, zejména pro psy!