Tahini (někdy také tahina) je jemná pasta vyrobená drcením nebo mixováním loupaných či neloupaných sezamových semínek. Kromě sezamu pak může obsahovat i špetku soli, která její netradiční chuť ještě zvýrazní. K dostání jsou ale i sladké varianty ochucené datlemi, medem, karobem, kakaem či skořicí.
Stejně jako sezamová semínka je tahini pasta bohatá na bílkoviny, vitamíny (zejména E a B) a minerály – především vápník, fosfor, železo, hořčík nebo zinek. Její pravidelná konzumace tak přispívá k prevenci osteoporózy a je vhodná při chudokrevnosti. Kombinace obsažených minerálů a karotenů navíc prospívá kvalitě vlasů, pokožky i nehtů.
Tahini v kuchyni
Tahini se používá zejména v kuchyních Blízkého a Středního Východu jako neodmyslitelná součást hummusu nebo kořeněného lilkového dipu s legračním názvem Baba Ganoush. Stejně dobře ale poslouží při přípravě pomazánek a salátových dresingů. Na sladko se pak osvědčila jako krémová poleva na dezerty, palačinky či ovocný salát.