Tapioka (nebo také tapioca) je surovina vzniklá zpracováním kořene manioku jedlého. Jedná se o tropickou rostlinu původem z Jižní Ameriky, jejíž hlízy se podobají o něco známějším batátům.
Tapioka je bohatá na lehce stravitelné sacharidy. Obsahuje i menší množství vitamínů a minerálů, ale její hlavní devizou zůstává fakt, že je přirozeně bezlepková.
V obchodech na tapioku nejčastěji narazíte v podobě tapiokových perel, ze kterých se vyrábí oblíbený tapiokový pudink, jehož „kuličková“ konzistence nepřestává bavit děti ani dospělé. Bílé perly během vaření ztrácí svou barvu a mnohonásobně zvětší svůj objem. Zároveň velmi dobře absorbují chutě i vůně. Při jejich ochucování tak můžete popustit uzdu fantazii.
- TIP: Když tapiokový puding připravíte z rostlinného mléka (třeba kokosového), získáte pochoutku, která je nejen bez lepku, ale i bez laktózy.
Tapioka je k dostání také v podobě tapiokového škrobu nebo tapiokové mouky. Obojí se používá k zahušťování nebo jako pomocná berlička pro jiné bezlepkové mouky. Zajistí totiž, aby byl výsledek vláčný, nedrolivý a vydržel déle čerstvý.