Umeboshi (nebo také umeboši) jsou tradiční japonskou pochoutkou, která se pyšní mnoha zdravotními benefity.
Jde o nakládané japonské švestky (botanicky jsou ale příbuzné spíše meruňkám), které se trhají ještě nezralé. Po usušení, naložení do slaného nálevu a několikaměsíčním kvašení se z nepoživatelného zeleného plodu stává gastronomická perla a po staletí využívaný lék.
Umeboshi a zdraví
O umeboshi se traduje, že dodávají sílu a vitalitu. Obsahují poměrně vysoké množství vitamínu C, vápníku, draslíku a železa.
Díky obsahu zásaditých minerálů navíc pomáhají proti překyselení, pálení žáhy nebo třeba kocovině. Obecně dokáží harmonizovat trávení. Zároveň mají silné antibakteriální vlastnosti, a tak mohou být účinnou prevencí proti přemnožení bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje zánětlivá onemocnění žaludku.
Podle studií navíc pomáhají odbourávat kyselinu mléčnou, která se v těle tvoří při fyzické námaze, a tím zmírňují celkovou únavu organismu.
Umeboshi v kuchyni
Švestičky umeboshi mají specifickou slano-kyselou chuť, která se skvěle vyjímá v salátech nebo rýžových pokrmech.
Pro dochucování se používá také červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje. Můžete ji znát pod názvem umeocet.